Imprimare

Hospice Casa Sperantei lucreaza la un un proiect de lege pentru recunoasterea ingrijirii paliative

Adaugat in Stiri din domeniul medical

"Acceptarea unui diagnostic de boala degenerativa cu implicatii psihice si sociale mari este extrem de dificila pentru pacienti. De fapt, ei trec prin mai multe etape: negatia, furia, negocierea. Intr-un final, urmeaza si acceptarea", spune asistentul medical Anton Diaconu de la Hospice Casa Sperantei.

Organizatia pe care o reprezinta ofera servicii de ingrijire pentru bolnavii incurabili in stadii avansate, misiune asumata incepand cu anul 1992. Nici douazeci de ani mai tarziu statul roman nu a gasit resursele necesare pentru a contribui, macar intr-o mica masura, la dezvoltarea acestor servicii atat de importante pentru pacientii aflati pe moarte.

"Din nefericire, in Romania acest aspect este neimportant pentru clasa politica, astfel ca ingrijirle paliative sunt asigurate in marea lor majoritate de catre organizatiile neguvernamentale. Exista o recomandare europeana prin care statele au obligativitatea de a pune la dispozitia pacientilor servicii de ingrijire paliativa. Din ce stiu, exista o singura sectie de stat la Pascani si urmeaza sa se infiinteze o alta la Iasi, in cadrul Spitalului de Oncologie", a declarat pentru PaginaMedicala.roprof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Prof. Astarastoae: "Lipsa serviciilor paliative, o inechitate majora"

In fapt, lipsa acestor servicii este o inechitate majora si o incalcare a dreptului la sanatate. Iar la noi, unul din cinci romani este afectat de o boala incurabila. Potrivit unui sondaj efectuat de Hospice Casa Sperantei, 70% dintre cei diagnosticati sunt in faza terminala a bolii. De asemenea, statisticile arata ca numai 5% dintre pacientii care ar fi indreptatiti chiar beneficiaza de ingrijiri paliative.

"Din punctul meu de vedere, un procent nul sau un procent de 5% sunt celasi lucru. Respectul fata de cei aflati in suferinta se vede in aceste momente traumatizante, in care pacientul nu numai ca are nevoie de asistenta medicala, dar are nevoie de ingrijire complexa, inclusiv cea de ordin spiritual, in functie de convingerile sale religioase", a continuat prof. Astarastoae.

Colegiul Medicilor din Romania militeaza inca din anul 2009 pentru ca acest tip de servicii sa fie introdus in legislatia ce reglementeaza sistemul sanitar romanesc. De altfel, in actualul proiect al sanatatii aflat in dezbatere publica pachetul de baza cuprinde, conform actului normativ, serviciile de ingrijiri medicale la domiciliu si serviciile paliative. In plus, echipa Hospice Casa Sperantei lucreaza la ora actuala la un proiect de lege prin care ingrijirea paliativa sa fie recunoscuta in intregul ei.

"Se lucreaza la un document chiar in momentul de fata. Insa, ce trebuie sa intelegem este ca ingrijirea paliativa nu are nevoie doar de un cadru legislativ, ci are nevoie si de finantare. Noi ne dorim ca aceste servicii sa fie prezente in toate orasele din Romania", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Daniel Bujorean, manager de comunicare la Hospice Casa Sperantei.

OMS: Romania, exemplu pozitiv in serviciile paliative din S-E Europei

Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din 2011, intitulat Palliative care for older people: better practices, "barierele care stau in calea dezvoltarii serviciilor paliative in sud estul Europei sunt lipsa finantarii, lipsa unor opioide, nerecunoasterea ingrijirilor paliative ca si specialitate de catre guvernele in cauza si lipsa unor programe de educatie in domeniu". Cea mai pregnanta bariera identificata in raportul mentionat este lipsa de finantare, ce are la baza instabilitatea politica, birocratia excesiva, precum si presiunile venite din partea societatii.

Cu toate acestea, Romania este una dintre tarile date ca exemplu pozitiv, alaturi de Ungaria, Polonia si Slovenia. Contributia majora ii revine, din nou, Hospice-ului Casa Sperantei. In cei 20 de ani de cand exista in Romania a oferit ingrijiri unui numar de 12.500 de pacienti, iar de 15 ani incoace instruieste medici si asistenti medicali in domeniu.

"Lucram cu peste 300 de voluntari activi, de toate varstele, insa cei mai multi sunt tineri. Asociatia cuprinde 150 de persoane, reprezentand atat personalul medical cat si pe cel administrativ. Ne bucura ca numarul acestora este in crestere", a explicat Bujorean.

Un pas important a fost facut in 2011 cand dr. Daniela Mosoiu, directorul educational al Hospice Casa Sperantei, a reusit sa introduca un curs de medicina paliativa in curricula universitara.

"Medicului ii revine meritul de a fi introdus acest curs de medicina paliativa. La Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi exista inca de anul trecut. Totodata, faptul ca se deschid centre de ingrijiri paliative in Romania este o masura foarte buna. Din pacate, nu stim cate dintre acestea supravietuiesc", a tinut sa precizeze prof. Vasile Astarastoe, rectorul UMF Iasi.

Constructia Centrului de Ingrijiri Paliative, demarata luna aceasta

Lucrurile nu s-au oprit aici. Hospice Casa Sperantei a anuntat anul trecut ca va infiinta un Centru de Ingrijiri Paliative cu profil clinic si educational. Se pare ca obiectivul va fi realizat pana la sfarsitul anului 2013. Daca in luna mai Hospice a organizat o ceremonie de demarare a constructiei, in luna iunie a selectat deja firma care se va ocupa de centru, iar luna aceasta au inceput, efectiv, lucrarile la constructie. 

Noua unitate va asigura servicii complexe de ingrijiri paliative in regim de internare, in ambulator, in centre de zi si la domiciliul pacientilor oncologici. Centrul va avea o capacitate de 30 de paturi, pentru internare continua pe timp limitat si va putea asigura anual aproximativ 700 de internari pentru bolnavii oncologici in stadii avansate. Cei mai multi dintre pacientii tratati de personalul din hospice au cancer, in timp ce copiii, in numar de 150, sufera de boli progresive precum distrofia musculara.

...

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Hospice-Casa-Sperantei-lucreaza-la-un-un-proiect-de-lege-pentru-recunoasterea-ingrijirii-paliative_17470/

lauff lautf laurf