Imprimare

FSSR: Este gresit sa acuzam intregul corp medical de coruptie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cazul medicului Mircea Conea de la Maternitatea Bucur din Capitala, care a fost prins in flagrant in timp ce lua mita, a provocat numeroase dezbateri atat in randul populatiei, cat si in randul personalului medical. Inca o data, coruptia din sistemul medical a devenit subiectul central al dezbaterilor televizate. In aceste conditii, reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania (FSSR) sustin ca este necesara o abordare obiectiva a intregului sistem sanitar. Potrivit sindicalistilor, culpabilizarea intregului personal medical sub acuzatia de coruptie este contraproductiva.

"In contextul actual, coruptia este doar conditionarea actului medical, un gest profund condamnabil atunci cand el este manifestat de personalul medical. In acest sens, regretam astfel de situatii si consideram ca ele trebuie tratate in mod riguros conform prevederilor legale. Credem insa ca astfel de cazuri sunt limitate, procentul de 30% de situatii in care apare conditionarea actului medical, publicat de unele studii, fiind exagerat", sustine Viorel Rotila, presedintele FSSR.

Nu putem vorbi de coruptie la modul general

Sindicalistii mentioneaza ca putem vorbi de existenta unui fenomen al atentiilor catre personalul medical, insa in mod gresit se considera ca este vorba despre coruptie generalizata.

"Este un fenomen care a fost acceptat si chiar incurajat tacit de catre societate si politicieni: societatea actioneaza in buna masura dintr-un spirit de recunoastere sociala a valorii muncii si a nedreptatii oficiale fata de aceasta categorie socio-profesionala, iar politicienii sunt, de cel putin sapte decenii, interesati sa mentina personalul din sistemul sanitar in aceasta stare de culpabilizare, ce pare ca-i serveste interesele", explica Viorel Rotila.

Pacientul roman este obisnuit sa rasplateasca medicul pentru modul in care acesta l-a tratat, iar acest lucru nu inseamna coruptie. Din nefericire, aceasta stare de fapt a creat in randul unei parti a personalului si un sentiment de indreptatire la anumite gesturi lipsite de deontologie, conditionarea actului medical fiind cel mai grav exemplu.

Totodata, sindicalistii considera ca supramediatizarea exemplelor negative si lipsa prezentarii numeroaselor cazuri de daruire profesionala afecteaza imaginea profesiilor medicale si constituie o presiune suplimentara in favoarea migratiei. Deteriorarea relatiei medic-pacient, coroborata cu nivelul scazut al salarizarii, determina medicii sa paraseasac sistemul snaitar romanesc.

E nevoie de recompense echitabile, care ar putea fi stabilite prin noua lege sanitara

Solutia ar putea fi oferita prin noua lege a Sanatatii, cu conditia sa identifice caile si resursele de finantare adecvata a sistemului.

"Noua lege a sanatatii constituie primul pilon al unei strategii in domeniu, putand deschide calea recompensarii echitabile a eforturilor personalului din sistem cat si contribui la crearea mecanismelor institutionale care sa elimine gesturile condamnabile de conditionare a actului medical", explica Viorel Rotila.

In acelasi timp, sindicalistii precizeaza ca este necesar si introducerea unor mecanisme institutionale de control si preventie care sa elimine cazurile de conditionare a actului medical, , inclusiv prin intermediul organismelor profesionale.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/FSSR_-Este-gresit-sa-acuzam-intregul-corp-medical-de-coruptie_17475/

lauff lautf laurf