Imprimare

Se apropie sesiunea din toamna a examenului de specialist

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Examenul pentru obtinerea titlului de specialist se apropie cu pasi rapizi. Inscrierile pentru majoritatea specialitatilor incep peste doua saptamani si dureaza pana pe 19 septembrie, sustinerea probelor fiind programata pe 18 octombrie, se mentioneaza in Publicatia de examen.

Astfel, medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti isi vor depune dosarele de inscriere la sediul directiilor de sanatate publica, intre 3 si 19 septembrie. Inscrierile pentru cadrele didactice si de cercetare, precum si specialistii aflati la a doua specialitate in regim cu taxa, se vor face la sediul Ministerului Sanatatii din str. George Vraca, nr.9, sector 1, Bucuresti, in timp ce medicii si facrmacistii care au efectuat specializarea prin Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului vor depune dosarele la sediul Ministerului Sanatatii din str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1.

Taxa de inscriere a ramas acceasi, adica suma de 450 lei.

Inscrierile pentru ATI incep pe 30 august

Ca in fiecare an, examenul de specialist in Anestezie si Terapie Intensiva are loc mai devreme cu aproximativ trei saptamani decat sustinerea probelor in celelalte specialitati, adica pe 29 septembrie. Drept urmare, inscrierile incep la sfarsitul acestei luni.

Astfel, cadrele medicale care doresc sa obtina titlul de specialist in ATI isi vor depune dosarele la sediul Ministerul Sanatatii sediul din str.George Vraca, nr. 9, in perioada 30 august-10 septembrie 2012, inclusiv.

Arondarea candidatilor pe centre universitare medicale va fi comunicata pe 18 septembrie, iar listele candidatilor admisi se vor afisa pe 25 septembrie.

Examenul pentru ATI va cuprinde doua teste cu 120 de intrebari cu raspunsuri multiple, la alegere. Fiecare test are 60 intrebari, dureaza 2 ore si se sustine dupa testele-grila elaborate de catre Societatea Europeana de Anestezie.

In ceea ce priveste specialitatea Medicina de urgenta, examenul cuprinde trei etape: proba scrisa, care consta intr-un test grila cu 250 de intrebari, proba clinica orala si proba clinica practica in care se va utiliza simulatorul.

In cazul celorlalte specialitati, examenul consta intr-o proba scrisa, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecarei specialitati, cu durata de trei ore, la care se adauga probele clinice.

Sesiunea din aceasta toamna vine cu cateva modificari la tematica

Tematicile dupa care se vor desfasura examenele in aceasta sesiune au fost publicate in “Viata Medicala” incepand cu nr. 10/9 martie 2001, cu exceptia specialitatilor:
- Alergologie si imunologie clinica aprobata in luna martie 2012, pe care o puteti descarca AICI;
- Anatomie patologica - aprobata in 2011;
- Chirurgie orala si maxilo-faciala si Chirurgie dento-alveolara, revizuite si publicate in “Viata Medicala” in iulie 2009:
- Endocrinologie publicata in „Viata Medicala” nr.4/25 ian.2002,
- Farmacie clinica si Laborator farmaceutic, revizuite si
publicate in „Viata Medicala” nr.37/14 sept.2007;
- Radiologie si imagistica medicala, revizuita si publicata in “Viata Medicala” nr. 45/7 nov.2003;
- Ortopedie pediatrica, revizuita si publicata in „Viata Medicala” nr.21/27 mai 2005;
- Expertiza medicala a capacitatii, aprobata in 2009.
- Otorinolaringologie, publicate in 1993.

Pentru specialitatile endodontie, parodontologie si protetica dentara tematicile au fost aprobate in anul 2012.

La sesiunea din toamna anului trecut a examenului de specialist (19 octombrie) s-au prezentat 1.857 de medici si farmacisti, in timp ce la sesiunea din 14 martie 2012, s-au inscris in total 549 de candidati.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Se-apropie-sesiunea-din-toamna-a-examenului-de-specialist_17479/

lauff lautf laurf