Imprimare

Spray terapeutic, creat pentru cicatrizarea pielii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O companie americana specializata in ingrijirea pielii, Healthpoint Biotherapeutics, a realizat un spray special care contine celule tegumentare, util in cicatrizarea pielii, anunta adevarul.ro.

Cercetatorii de la Universitatea Miami, coordonati de medicul Robert S. Kirsner, au testat eficienta acestui spray cu keratinocite si fibroblaste prelevate de la nou-nascuti, dupa circumcizie, timp de trei luni.

Testele au fost realizate pe un esantion de 228 de pacienti suferind de ulcere venoase cronice. O parte a tratamentului acestei maladii consta in relansarea circulatiei sangvine cu ajutorul unor bandaje sau a unor ciorapi de compresie. Cealalta parte a terapiei consta in favorizarea cicatrizarii pielii, care se poate face prin spray-ul celular creat de americani. La fiecare sapte sau 14 zile, in functie de grupul din care faceau parte, pacientii au primit un spray activ sau un spray placebo, cu ocazia schimbarii pansamentelor si a inlocuirii bandajele si a ciorapilor de compresie.

Rezultatele au aratat ca cicatrizarea s-a realizat la 70% dintre pacientii tratati cu spray activ, comparativ cu procentul de 46% inregistrat in grupul de control, care a primit doar tratament prin compresie. Doza cea mai slaba (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecventa de aplicare de unu la doua saptamani, s-a dovedit metoda cea mai eficienta, prezentand o reducere de 91% a marimii plagilor si o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.

Cercetatorii sustin ca utilizarea de celule fetale permite o cicatrizare de o foarte buna calitate, ceea ce diminueaza riscul de recidiva a bolii. In plus, cicatrizarea mai rapida diminueaza inconfortul pacientilor, care trebuie sa poarte uneori ciorapi si bandaje de compresie 24 de ore din 24. Cheltuielile medicale, destul de importante pentru tratarea ulcerelor de piele cronice, pot fi si ele reduse.

Pretul noului spray terapeutic este deocamdata necunoscut, insa specialistii apreciaza ca acesta va fi destul de ridicat. Cu toate acestea, indiferent de costul noului tratament, cele mai importante aspecte raman diagnosticul si tratamentul patologiilor subadiacente, pentru a impiedica recidiva bolii, intrucat pentru acest tip de maladie, cicatrizarea nu este intotdeauna un sinonim al vindecarii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spray-terapeutic_-creat-pentru-cicatrizarea-pielii_17484/

lauff lautf laurf