Imprimare

150 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicina militara sarbatoreste astazi 150 de ani de la infiintarea Corpului ofiterilor sanitari ai Armatei. Cu aceasta ocazie, vor avea loc depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari si la Mormantul fondatorului medicinei militare, generalul dr. Carol Davila, precum si la Monumentul dr. Carol Davila din incinta Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

Totodata, in amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" se va desfasura un simpozion aniversar. Manifestarea isi propune, prin tematica abordata, sa fie un liant intre trecutul, prezentul si perspectivele medicinei militare.

21 august 1862 marcheaza inceputul medicinei militare

Pe 21 august 1862, printr-un inalt decret domnesc, au fost infiintate Corpul ofiterilor sanitari ai Armatei si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman. Astfel, s-a constituit organismul specializat pentru asigurarea pastrarii sanatatii efectivelor armatei romane.

Inca de la inceputurile ei, medicina militara a beneficiat de profesionalismul si calitatile generalului de divizie medic Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al Serviciului sanitar al armatei, director al Scolii de Medicina si intemeietorul invatamantului medico-militar si medical superior din tara noastra, inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor.

Elaborarea "Instructiunilor pentru functionarea ambulantelor" si a "Deciziei relative la serviciul ambulantelor in armata", precum si promulgarea prin inaltul Decret nr. 1125/15.04.1882 a "Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei" a creat cadrul normativ de functionare a serviciului sanitar militar, condus de o directie specializata existenta in cadrul Ministerului de Razboi.

Medicii militari de toate specialitatile au devenit, in timp, personalitati recunoscute de lumea medicala pe plan intern si international.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/150-de-ani-de-la-infiintarea-Corpului-ofiterilor-sanitari-ai-Armatei_17483/

lauff lautf laurf