Imprimare

50 cazuri noi de cancer bronhopulmonar pe luna, la SCJU Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lunar, in Sectia de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures sunt inregistrate 50 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar. In ultimii 20 de ani s-a inregistrat o crestere cu 160% a bolilor respiratorii grave provocate de fumat, a declarat medicul sef al sectiei, prof.dr. Gabriela Jimborean, citata de Agerpres.

"Cancerul bronhopulmonar este in crestere alarmanta. Nu va pot spune exact cat va creste. Stiu doar ca acum se culeg roadele amare ale fumatului de acum 10-20-30 de ani. Cineva care a fumat in tinerete, peste 10 ani are un risc crescut. Cancerul bronhopulmonar este pe locul I in Romania din toate formele de cancer, la barbati, si pe locul III la femei, dupa cancerul de san si de col uterin, dar cu sanse mari de a ajunge si la femei pe locul II si chiar pe I, pentru ca exista emanciparea legata de cresterea cazurilor de fumat la femei. [...] Educatia trebuie facuta pentru lume, sa inteleaga ce efecte negative are fumatul. In clinica, sunt 50 de cazuri noi pe luna", a explicat prof.dr. Jimborean.

In opinia medicului-sef, actualii medici rezidenti vor avea de lucru din ce in ce mai putin cu tuberculoza, care este in scadere, insa vor avea mari probleme cu cazurile de cancer bronhopulmonar.

"Consilierea pentru renuntarea a fumat este foarte importanta. De aceea, poate e momentul sa subliniem ca diagnosticul precoce la cancerul bronhopulmonar se face, pe langa examenul clinic la nivel de medic de familie si ambulatoriu, prin imagistica buna si bronhoscopie [...] Vorbim aici de bolile grave - cancerul bronhopulmonar este in crestere in toata lumea si in Romania. Bronsita cronica si emfizemul pulmonar, datorate fumatului, in crestere ametitoare in toata lumea, astmul bronsic datorita urbanizarii si noului stil de viata", a mai adaugat prof.dr. Gabriela Jimborean.

Pe de alta parte, daca media internationala de renuntare la fumat este de 22%, in Romania este de 40%.

"E un centru bun (la Targu Mures, n. red.), cu 4 medici, e programul 'Stop fumat'. Vorbim de mii de oameni. E crunt pentru ca dependenta este foarte mare. In primele 3 luni se fac controale saptamanal, dupa aceea la 6 luni, iar apoi odata la un an. Acest cabinet a functionat printre primele din tara", a precizat medicul sef.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/50-cazuri-noi-de-cancer-bronhopulmonar-pe-luna_-la-SCJU-Targu-Mures_17486/

lauff lautf laurf