Memoriu catre MS: Subprogramul de fertilizare in vitro trebuie extins
Proiectul de Lege a Sanatatii propus pentru dezbatere de catre Ministerul Sanatatii, este in dezavantajul romanilor care sufera de infertilitate. Mai exact, formularea articolelor 145 si 148 ingradeste drepturile acestor pacienti, sustin reprezentantii Asociatiei „SOS Infertilitatea”, intr-un memoriu adresat ministrului Sanatatii. Drept urmare, membrii Asociatiei cer modificarea articolelor respetive.
Printre propunerile facute ministrului Vasile Cepoi se numara includerea serviciilor de reproducere umana asistata medical in pachetul de servicii medicale de baza, prin adaugarea unei noi litere in lista serviciilor de la art. 145 din Proiectul de Lege.
O alta cerinta o reprezinta excluderea fertilizarii in vitro din lista serviciilor de sanatate care nu vor fi decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS). Concret, trebuie eliminata litera h din articolul 148, paragraful 1.
"De asemenea, dorim extinderea Subprogramului de fertilizare in vitro si embriotransfer pentru a permite decontarea din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate sau din bugetul Ministerului Sanatatii a trei tentative de inseminare artificiala, precum si a cel putin doua cicluri de fertilizare in vitro la nivelul fiecarui cuplu hipofertil, cu conditia ca cel putin un membru al cuplului sa fie asigurat in cadrul sistemului de asigurari obligatorii de sanatate din Romania", mentioneaza in memoriu Alina Lazar, presedintele Asociatiei "SOS Infertilitatea".
Totodata, reprezentantii pacientilor cer si actualizarea listelor medicamentelor gratuite si compensate pentru a include denumirile comune internationale ale medicamentelor utilizate in mod uzual in tratarea afectiunilor medicale specifice infertilitatii si in vederea efectuarii procedurilor de reproducere umana asistata medical. In acelasi timp, este nevoie si de modificarea categoriilor de pacienti carora le este permisa compensarea sau gratuitatea, astfel incat sa includa pacientii afectati de infertilitate, dar si eliminarea limitarilor privind o anumita cauza a infertilitatii care sa ofere dreptul la compensare.
In Romania, 1 din 6 cupluri se confrunta cu probleme de fertilitate
Rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri. Desi in Romania nu sunt publicate statistici oficiale privind incidenta infertilitatii in randul populatiei de varsta reproductiva, experienta personalului medical specializat pare sa indice ca situatia locala reflecta in buna masura incidenta infertilitatii la nivel mondial. Se estimeaza ca, in tara noastra, un cuplu de varsta reproductiva din sase se confrunta cu probleme de fertilitate. In aceste conditii, reprezentantii "SOS Infertilitatea" atraga atentia asupra faptului ca, prin sugestiile lor, se urmareste garantarea dreptului de acces universal la tratament impotriva infertilitatii.
Totodata, membrii Asociatiei sustin ca propunerile lor au la baza studii recente efectuate la nivel regional si mondial de catre organisme autorizate, date statistice oferite de Institutul National de Statistica din Romania, rezolutii ale Parlamentului European, prevederile unor Conventii Internationale la care Romania este parte.
Memoriul trimis catre Minsiterul Sanatatii poate si descarcat si consultat AICI.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro