Imprimare

Peste 300 de cercetatori romani si straini, reuniti la Cluj la EUCMOS 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La inceputul saptamanii viitoare, peste 300 de cercetatori de renume international vor lua partea la deschiderea lucrarilor celui de-al 31-lea Congres European de Spectroscopie Moleculara (EUCMOS 2012). Evenimentul stiintific de o lunga traditie si reputatie deosebita in randul cercetatorilor este organizat pentru prima data in Romania de catre Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Sunt asteptati sa ia parte la manifestare cercetatori din domeniul stiintelor naturii, fizicieni, chimisti, biologi, medici, farmacisti din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franta, Italia, Austria, Polonia si Rusia. Toti acestia vor fi intampinati de catre presedintele Comitetului International al Congresului EUCMOS, prof.dr. Austin Barnes de la Universitatea Salford din Marea Britanie.

Din partea mediului academic si stiintific romanesc, vor fi prezenti: Acad. Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, prof.dr. Simion Astilean, reprezentant al Comitetului de Organizare, rectori de universitati, directori de institute de cercetare si reprezentanti ai firmelor producatoare de echipamente de cercetare.

Congresul - organizat din doi in doi ani

Ceremonia de deschidere va avea loc pe 27 august, incepand cu ora 9.00, in amfiteatrul Aula Magna din cladirea Facultatii de Studii Economice si Gestiunea Afacerilor.

"Scopul acestui congres este acela de a incuraja schimbul de idei si de colaborai intre persoanele interesate de spectroscopia moleculara, dar si de a ajuta la identificarea unor noi tehnici, precum si definirea de noi obiective in acest domeniu. Toate aspectele legate de metodele si tehnicile de spectroscopie vor fi discutate", sustine prof.dr. Simion Astilean, in numele comitetului de organizare EUCMOS 2012.

Congresul este organizat o data la fiecare doi ani si abordeaza toate temele care tin de domeniul spectroscopiei moleculare - metode analitice si instrumentar nou, metode de clacul, materiale noi, spectroscopia moleculelor biologice etc.

Spectroscopia moleculara, aplicata in diagnosticul si tratamentul anumitor boli

Spectroscopia moleculara este o metoda de cercetare prin care se masoara si analizeaza cantitatea de lumina absorbita, emisa sau imprastiata de moleculele din compozitia unui material artificial sau natural, in urma interactiunii acestuia cu lumina.

In ultimii ani metodele de spectroscopie optica au facut progrese remarcabile care au condus la largirea sferei de aplicabilitate in domenii interdisciplinare care intereseaza deopotriva fizica, chimia, biologia, medicina, farmacia, stiinta materialelor si ingineria mediului.

Spectroscopia moleculara este aplicata in mod curent nu numai in laboratoare de analize medicale sau industriale dar si in dezvoltarea nanotehnologiilor care deschid perspective noi in medicina, cum ar fi de exemplu in diagnosticul si tratamentul unor boli prin analize spectroscopice deosebit de sensibile la nivelul unei singure molecule.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-300-de-cercetatori-romani-si-straini_-reuniti-la-Cluj-la-EUCMOS-2012_17493/

lauff lautf laurf