Imprimare

Programului National de screening al cancerului de col debuteaza din 1 septembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Incepand din 1 septembrie, femeile cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, din 10 judete din tara, isi vor putea face gratuit testul Babes Papanicolau. Asta in cadrul Programului National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin al Ministerului Sanatatii.

Pentru inceput, Programul debuteaza in 10 judete ale tarii, si anume Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Timis. Ulterior, acesta sa fie extins la nivel national. Programul Ministerului Sanatatii este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani.

“In partea de vest a tarii, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic si financiar retelele de recoltare si de la 1 septembrie acestea vor fi functionale. Si celelalte regiuni sunt in etapele de finalizare ale acestor retele. Anul acesta avem in vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. In 5 ani vor fi incluse in program aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, insa, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregatit campanii locale de informare atat prin media, cat si prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Programul de testare gratuita a femeilor va fi coordonat de 9 unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si"Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Sunt eligibile pentru a intrat in Program, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Medicul de familie, responsabil de informarea si inscrierea femeilor in program

In prima faza, pacienta va trebui sa se prezinte la medicul de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot medicul de familie va stabili si daca femeia se poate incadra in program. Apoi, specialistul ii va elibera pacientei un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise.

Apoi, femeia se va programa la centrul de recoltare, unde i se va preleva probe din materialul celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se va realiza femeilor care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele 3 examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

66 milioane lei, bugetul Programului

In acest an, Programul de screening dispune de un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei, bani proveniti din fonduri proprii ale Ministerului Sanatatii.

Programul a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Mia exact, prin implementarea acestei initiative, autoritatile urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Totodata, asa cum a explicat si ministrul Vasile Cepoi, se are in vedere si cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Programului-National-de-screening-al-cancerului-de-col-debuteaza-din-1-septembrie_17495/

lauff lautf laurf