Trusa de urgenta pentru cabinetul de medicina dentara a fost modificata
Continutul minim al trusei de urgenta pentru cabinetul de medicina dentara a fost modificat. Noul ordin aprobat de catre Consiliului National al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania (CMDR) si publicat in Monistorul Oficial vizeaza in principal modificari privind medicatia.
Toate modificarile au fost facute de Comisia Profesional Stiintifica si Invatamant, dupa care au fost aprobate de Consiliul National al CMDR.
Mai exact, s-au scos din categoria Medicamente obligatorii, urmatoarele substante: nifedipina, efedrina, atropina, aminofilina, midazolamul si metamizolul. De asemenea, s-a introdus in aceasta categorie enalaprilul.
"Este vorba in principal de actualizarea medicatiei, conform ghidurilor de practica de specialitate. Pe de alta parte, modificarile listei se datoreaza retragerii de pe piata sau lipsei unor produse ca efedrina si atropina", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, prof.univ.dr. Alexandru Bucur, vicepresedinte CMDR si presedintele Comisiei Profesionale Stintifice si Invatamant din cadrul Colegiului.
Prof. Bucur a adaugat ca enalaprilul este o substanta medicamentoasa cu maniabilitate corespunzatoare pregatirii medcului dentist, spre deosebire de furosemid.
Pe de alta parte, aparatura si materialele obligatorii si facultative raman neschimbate, la fel cum apareau si in ordinului aprobat in 2007. AStfel, tursa obligatori va trebui sa contina tot un tensiomentru, un stetoscop, un garou, trei role de fese, doua role de banda adeziva, un flacon de solutie polividon-iodata sau clorhexidina pentru tegumente, doua perfuzoare pentru solutii cristaline, doua canule intravenoase de 20 g, cinci seringi sterile a cate 5 ml, precum si cinci seringi sterile a cate 10 ml.
Ca si aparatura si materiale facultative, mentionam:
- o butelie de oxigen cu reductor de presiune si sistem de administrare (canula nazala sau masca);
- un balon de resuscitare (autogonflabil) cu masca;
- doua pipe oro-faringiene.
Conform legislatiei in vigoare, noul ordin intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial, adica din 17 iulie 2012, si este obligatoriu pentru toti membrii CMDR.
Puteti descarca si consulta ordinul AICI, incepand cu pagina 3.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro