Medicii americani, mai extenuati la locul de munca decat alti angajati din SUA
Medicii americani sunt intr-o masura mai mare extenuati la locul de munca decat alti angajati din Statele Unite, arata un sondaj national efectuat pe un esantion de peste 7.000 de medici, informeaza Agerpres.
Mai mult de patru din zece medici au spus ca au fost epuizati emotional sau au simtit un grad ridicat de cinism sau "depersonalizare" fata de pacientii lor.
"Rata mare de epuizare are consecinte nu numai pentru medici ca persoane, ci si pentru pacientii pe care acestia ii ingrijesc. Studiile anterioare au aratat ca medicii surmenati sunt mai predispusi sa se gandeasca la sinucidere si sa faca erori medicale decat colegii lor", a declarat Tait Shanafelt de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, care a condus cercetarea.
Studiul ale carui rezultate au fost publicate in Archives of Internal Medicine, a inclus aproape 7.300 de medici care au completat chestionare despre echilibrul lor munca-viata in 2011.
38% au avut scoruri ridicate de epuizare emotionala, care este similara cu pierderea entuziasmului pentru munca lor. 30% au avut scoruri mari de depersonalizare, care se traduce prin a privi pacientii mai mult ca pe niste obiecte decat ca pe fiinte umane, iar 46 % au avut cel putin unul dintre cele doua simptome.
Cercetarea mai arata ca epuizarea a fost cel mai frecvent intalnita in randul medicilor din prima linie de ingrijire, cum ar fi cei care lucreaza in salile de urgenta sau in medicina de familie. Dermatologii si specialistii in medicina preventiva au fost mai putin afectati.
Cercetatorii au comparat medicii cu un esantion aleatoriu de 3.400 de persoane din alte categorii profesionale, care au completat o versiune modificata a chestionarului initial. Rezultatul a aratat ca 38% din doctori au avut simptome de epuizare fata de 28% din ceilalti angajati.
"Este foarte clar ca, atunci cand medicii devin surmenati, acest lucru incepe sa afecteze relatiile lor cu alti medici si cu familiile pacientilor", conchide James Wright, chirurg-sef la Spitalul de copii din Toronto.
Cu toate acestea, nu este clar de ce atat de multi medici ajung sa fie epuizati, a spus Shanafelt, mentionand ca volumul de munca excesiv este doar o parte din ecuatie. Alte motive posibile includ prea multa hartogaraie, pierderea autonomiei profesionale si numarul mare de pacienti la rate de rambursare in scadere.
Sursa: PaginaMedicala.ro