Imprimare

Cardul de sanatate va ingreuna actul medical, considera medicii de familie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii medicilor de familie considera ca introducerea cardului de sanatate ar mari si mai mult birocratia in ceea ce priveste actul medical, afectand modul in care se desfasoara consultatia, informeaza Agerpres.

"Ni se mai arunca si cardul de asigurat pe langa birocratia deja existenta. Daca se va implementa acest sistem, il vom folosi, dar refuzam sa inscriptionam carduri, sa facem borderouri si raportari. In loc sa consultam pacientii, facem inregistrari, inscriptionari, borderouri", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF).

In opinia dr. Tanasescu, completarea cardului si gestionarea acestuia nu au nicio legatura cu actul medical, reprezentand o activitate strict administrativa. Cardul va trebui sa reprezinte legatura dintre asigurati si asiguratori si, cel mai corect ar fi ca CNAS, prin intermediul caselor de asigurari de sanatate, sa completeze cardurile.

Singurul lucru pe care ar putea sa-l suporte medicii de familie ar fi eliberarea de adeverinte medicale, lunar, cu bolile pacientilor. "Refuzam sa ne ducem la Casa sa preluam cardul. Este greoaie procedura", a conchis Tanasescu.

Si presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Doina Mihaila, sustine ca prin introducerea cardului nu se va verifica decat calitatea de asigurat. In plus, nu este corect ca medicii de familie sa suporte din banii lor achizitionarea cititorului de card, care va costa intre 150 si 200 de euro, la care se va adauga si mentenanta acestuia.

"Trebuie sa dai cardul, sa-l scrii, sa faci borderouri, centralizatoare. Medicul de familie va fi birou de informatii, serviciu de pasapoarte si serviciu de curierat", a explicat Doina Mihaila, adaugand ca "nu asiguratul doreste card, ci reprezentantii CNAS si cine doreste acela va trebui sa plateasca".

In alta ordien de idei, directorul general al CNAS, Liliana Luca, a precizat ca proiectul privind cardul de sanatate s-a aflat in dezbatere publica si ca reprezentantii Casei sunt deschisi la discutii referitoare la acest proiect de act normativ.

"O parte dintre problemele ridicate sunt probleme pe care asistenta medicala le-a ridicat de fiecare data", a spus Luca.

Medicul-sef al CNAS, Marius Filip, a precizat ca exista un cadru legislativ care trebuie respectat si cum nimic nu este perfect, s-ar putea face si modificari, care insa vor trebui sa fie in favoarea asiguratului. El a subliniat faptul ca trebuie respectat corpul medical, pozitia acestuia si ca reforma in sistemul sanitar ar trebui sa se faca sub deviza "servim pacientul".

Totodata, medicul-sef al CNAS considera ca inscriptionarea cardurilor de sanatate nu poate intra in atributiile unui functionar, intrucat aceasta se face in urma dialogului cu pacientul iar a scrie o adeverinta reprezinta acelasi lucru cu a inscriptiona un card: "Nu suntem inflexibili, tinem cont de propuneri, nu vrem ca pacientul sa sufere. [...] Trebuie gasita impreuna o solutie. Lucrurile sunt convins ca vor merge mai departe. O sa intrebam pacientii daca sunt de acord sa se plimbe la casa".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cardul-de-sanatate-va-ingreuna-actul-medical_-considera-medicii-de-familie_17502/

lauff lautf laurf