Imprimare

Aprovizionarea cu medicamente, dezbatuta de ministrul Cepoi si omologul sau polonez

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, s-a intalnit cu omologul sau din Polonia pentru a discuta despre aprovizionarea cu anumite medicamente, in special oncologice. Furnizarea acestor produse farmaceutice pune probleme mai multor tari din Europa, deoarece ele nu prezinta interes comercial pentru producatori sau distribuitori.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Cepoi, insotit de o delegatie, a mers in Polonia, onorand invitatia omologului sau, ministrul Bartosz Arlukowicz.

“Invitatia a venit ca urmare a discutiilor bilaterale desfasurate in cadrul Consiliului Informal al Ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana, organizat de catre presedintia cipriota a Uniunii Europene in perioada luna iulie a.c. Am ridicat atunci problema cu care ne-am confruntat in ultimii ani, cea a lipsei din piata a unor medicamente vitale pentru anumite tratamente, generata de cauze diferite, fie pentru ca nu exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor, fie din cauza materiei prime care este asigurata de tari din spatiul extraeuropean, precum India sau China”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Printre solutiile gasite de cei doi ministri se numara chiar lansarea unei platforme de avertizare timpurie intre autoritatile Statelor Membre pentru deficitul de medicamente la nivel european.

Totodata, in cadrul intalnirii, cele doua delegatii au dezbatut si aspecte ale reformei sectorului spitalicesc din cele doua state.

Reuniunea de lucru a inclus si vizitarea Spitalului Central de Urgenta din Varsovia si a Centrului international de Audiologie - World Hearing Center.

In Romania, lipsesc oncologice de ani buni

Lipsa anumitor medicamente oncologice s-a acutizat in tara noastra odata cu retragerea de pe piata farmaceutica romaneasca a companiei Mundipharma, firma care acoperea circa 60% din cererea de citostatice si medicamente impotriva durerilor cauzate de cancer. In consecinta, in luna februarie, majoritatea spitaelor din tara au ramas fara morfina cu actiune rapida. Ministerul Sanatatii nu a fost pregatit pentru o asemenea situatie, in rezerva institutiei existand doar opiode injectabile, cu efect mai tardiv.

Guvernul a decis atunci, in regim de urgenta, alocarea a 750.000 lei pentru achizitionarea in regim de urgenta a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacientilor oncologici. Banii nu au mai fost utilizati deoarece opioidul care lipsea a ajuns pe piata in regim normal de aprovizionare.

In luna martie, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va incepe achizitia de medicamente oncologice care nu se gasesc pe piata romaneasca si ca va incheia un protocol de colaborare cu Antibiotice Iasi si compania nationala Unifarm. Astfel, anumite medicamente au putut fi achizitionate de catre spitale.

Probleme privind aprovizionarea cu oncologice, probleme care exista de cativa ani, au continuat. La incepututl lunii iulie, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a reclamat ca lipsesc 25 de oncologice de pe piata. Ministrul Cepoi a precizat atunci ca probleme existau doar in ceea ce priveste 6 medicamente, iar in cazul a doua dintre ele s-au si gasit solutii.

Momentan, spitalele din tara noastra au la dispozitie medicamente oncologice, aduse prin compania nationala Unifarm, insa aceasta masura a rezolvat problema doar pe termen scurt, nu si pe termen lung.

"Problema este ca am acoperit necesarul pentru moment si noi trebuie sa gasim o solutie pe termen lung. In acest sens, avem o procedura de achizitii speciale, facuta pentru aceasta categorie de medicamente, si relatia cu niste producatori care sa ne asigure continuitatea aprovizionarii cu medicamente. Pentru asta ne-am asociat cu mai multe tari, cu Polonia, cu Bulgaria, sa achizitionam in comun pana cand se va lua o decizie la nivel european pentru rezolvarea acestei probleme. Comisia Europeana are in vedere acest lucru, dar sigur ca mecanismul este mai greoi la nivel european si cum nu avem timp sa asteptam, am luat aceasta decizie temporara", a explicat in luna iulie ministrul Cepoi.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aprovizionarea-cu-medicamente_-dezbatuta-de-ministrul-Cepoi-si-omologul-sau-polonez_17504/

lauff lautf laurf