Imprimare

Vaccinul BCG, distribuit de luni directiilor de sanatate publica

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Vaccinul impotriva tuberculozei (BCG) va fi distribuit directiilor de sanatate publica, incepand de saptamana viitoare, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Alexandru Rafila, citat de realitatea.net.

"Deficitul este uniform, la nivel national, pentru ca vaccinul care a fost cumparat anul trecut nu mai este in termenul de valabilitate, in momentul de fata. Noi am gasit situatia aceasta la Ministerul Sanatatii, am organizat achizitia si am finalizat-o. De ce nu s-a facut inca din luna februarie, cand exista prevedere bugetara pentru aceasta achizitie, e un lucru pentru care deocamdata eu nu am un raspuns", a precizat Rafila.

In opinia secretarului de stat in MS, deficitul de vaccin BCG ar fi putut fi evitat: "Acest lucru ar fi fost posibil daca s-ar fi organizat la timp achizitia de vaccin BCG, pentru ca este un vaccin care se achizitioneaza de zeci de ani. Nu stiu de ce a inceput achizitia abia in luna mai, cand ar fi trebuit sa aiba loc in luna februarie".

Serul anti-TBC a ajuns deja in unitatile spitalicesti din Galati, dupa ce timp de cateva saptamani maternitatile galatene s-au confruntat cu lipsa acestuia.

"Aceasta criza a luat sfarsit. Am adus de la Bucuresti vaccinul pentru imunizare, astfel incat cei 80 de bebelusi care nu au fost vaccinati in aceasta perioada, vor fi chemati la spital. Speram sa nu mai avem o astfel de criza. Din pacate, atata vreme cat depindem de importuri si vaccinul nu va fi produs la noi in tara, vom mai avea sincope legate de procedurile de import", a declarat pentru Agerpres dr. Valentin Boldea, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati.

Dozele necesare imunizarii bebelusilor impotriva tuberculozei sunt suficiente pentru urmatoarele trei, patru luni.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Vaccinul-BCG_-distribuit-de-luni-directiilor-de-sanatate-publica_17509/

lauff lautf laurf