Imprimare

Aproape jumatate din cazurile noi de HIV, depistate in randul tinerilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cifrele arata ca din 619 romani nou-diagnosticati cu HIV, 43% au varsta cuprinsa intre 20-29 de ani. Mai mult, 64% dintre acestia s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat.

De asemenea, un raport publicat de Fundatia Tineri pentru tineri anul acesta arata ca 54% dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional, iar 16,3% nu l-au folosit niciodata.

"Toate aceste statistici demonstreaza ca multi dintre tinerii activi sexual nu sunt constienti de riscurile la care se supun in cazul unui contact neprotejat. De aceea este important ca ei sa constientizeze utilitatea prezervativului in protectia impotriva virusului HIV. Foarte important este si ca tinerii activi sexual sa merga sa se testeze si in cazul unui rezultat pozitiv, sa faca tratament. Durata de viata a bolnavilor cu HIV care urmeaza continuu si cu strictete tratamentul prescris de medic este similara cu durata de viata a unei persoane sanatoase”, sustine dr. Maria Georgescu, director executiv al Asociatiei Romane Anti-SIDA (ARAS).

"Testeaza-te. Cand vine vorba despre HIV, ceea ce nu stii poate rani. Pe tine si pe altii"

Pentru a veni in sprijinul tinerilor, organizatia non-guvernamentala a lansat campanie de prevenire a infectarii cu virusul HIV si de incurajare a testarii in cadrul Festivalului Peninsula, desfasurat timp de trei zile, intre 23 si 26 august 2012.

"Sunt doua mesaje principale pe care ne dorim sa le transmitem tinerilor peninsulari: <<Spune Da sexului protejat>> si <<Testeaza-te. Cand vine vorba despre HIV, ceea ce nu stii poate rani. Pe tine si pe altii>> Am ales sa transmitem aceste mesaje si sa desfasuram campania la Festivalul Peninsula pentru ca aici se afla publicul caruia vrem sa ne adresam in mod special. Din datele organizatorilor, cei mai multi peninsulari au varste cuprinse intre 20-24 de ani. Pe de alta parte, la nivelul anului 2011, jumatate din noile cazuri de HIV depistate erau chiar in randul tinerilor cu varste intre 20-24 de ani” a explicat dr. Maria Georgescu.

Reprezentantii ARAS sustin ca mesajele privind prevenirea si testarea HIV sunt transmise intr-un mod atractiv. Tinerii care vor merge in cortul amplasat de catre Asociatie, vor participa la concursuri si vor pleca de acolo nu doar cu prezervative ci si cu multe informatii despre HIV.

Tinerii vor putea discuta cu voluntari cu experienta si cu medici specialisti.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Aproape-jumatate-din-cazurile-noi-de-HIV_-depistate-in-randul-tinerilor_17508/

lauff lautf laurf