Predispozitia la 200 de boli, evidentiata de ADN-ul din saliva
Oamenii din intreaga lume isi trimit mostrele de saliva la un laborator din SUA pentru a afla din timp bolile la care sunt predispusi. Testul costa 300 de dolari si poate aproxima, pe baza ADN-ului, gradul de risc pentru 200 de afectiuni, de la Parkinson, Alzheimer si cancer, pana la adictia de tigari, relateaza evz.ro.
ADN-ul izolat din saliva este scanat si comparat cu markerii genetici care corespund anumitor boli. Mai exact, printr-un proces complex, ADN-ul e scanat si comparat cu markerii genetici care corespund anumitor boli. Prin aceasta metoda se pot detecta genele APOE-4 (risc de Alzheimer), CFTR (fibroza chistica), mutatiile asociate cu riscul de cancer. Medicii romani sunt reticenti.
"Predispozitii exista pentru multe boli, insa trebuie corelate cu factorii de mediu, pe care nu ii putem evita mereu. Daca ai 85% risc de cancer la san, nu e musai sa faci boala. Exista si boli, printre care cele de inima, ce nu pot fi detectate astfel", explica Maria Puiu, profesor de genetica la UMF Timisoara.
Orice persoana interesata sa afle de ce boli sufera trebuie sa comande online kitul de recoltare, care contine si un recipient pentru saliva.
"Pentru ca e nevoie de 2 ml, umplerea lui dureaza cateva minute, dupa care se inchide ermetic. Se introduce intr-o punga transparenta, se sigileaza si se trimite in SUA. Rezultatele sunt gata intr-o luna si ai acces la ele pe baza unui cod unic. Totul e confidential", spune Adrian, un roman care a comandat testul si a aflat ca mai toti markerii lui genetici indica un risc mediu de imbolnavire.
"Am un risc ceva mai mare de diabet si mai scazut de cancer de prostata. Mi s-a confirmat ca nu ma inrosesc cand consum alcool, dar si ca nu am rezistenta la malarie, deci e musai sa ma vaccinez", a mai adaugat Adrian.
Testul nu se adreseaza copiilor, care au o productie scazuta de saliva.
Sursa: PaginaMedicala.ro