Decalajul de clasa privind sanatatea, in crestere in Anglia
Persoanele din Marea Britanie fara calificari prezinta de cinci ori mai mult probabilitatea de a fuma, bea si neglija dieta si exercitiile fizice. Decalajul puternic de clasa sociala in ceea ce priveste sanatatea este in crestere, in contextul in care persoanele mai instarite evita tot mai mult obiceiurile daunatoare, arata noua cercetare realizata de Think-tankul britanic King's Fund, anunta Agerpres.
Oamenii de stiinta au analizat datele din sondajul de sanatate al NHS pentru Anglia, care acopera patru comportamente strans legate de maladie si moarte precoce: fumatul, consumul de alcool in exces, dieta saraca si un stil de viata sedentar. Se estimeaza ca aceste patru obiceiuri sunt responsabile pentru aproape jumatate din povara problemelor de sanatate in tarile dezvoltate.
Rezultatele au aratat ca numarul persoanelor care adopta trei sau patru dintre comportamentele riscante a scazut de la 33% in 2003 la 25% in 2008 - o dovada "semnificativa" si pana acum neobservata in beneficiul sanatatii publice. Dar atunci cand au cercetat ce tipuri de oameni au fumat sau baut mai putin, de exemplu, au descoperit ca "aceste reduceri au fost observate in principal in randul grupurilor mai inalte socio-economic si educational''.
Cei din medii mai sarace sau mai putin educati au mai multe probabilitati sa dezvolte maladii pe termen lung, cum ar fi cancerul, diabetul si bolile cardiovasculare, mai devreme si mai grav.
"Avand in vedere ca este vorba de o problema de sanatate publica, ea se va pune si pentru NHS in viitor, deoarece oamenii cu aceste maladii vor drena fonduri de la NHS intr-un moment in care resursele sale vor fi foarte limitate", a explicat David Buck, senior fellow la King's Fund si fost sef al departamentului de inegalitati in materie de sanatate in Ministerul Sanatatii pana in 2010.
Studiul avertizeaza ca nu este loc de automultumire, deoarece aproximativ 70% din adultii din Anglia - si mai multi din randul celor mai saraci - au inca doua din cele patru obiceiuri.
Constatarile au suscitat indoieli cu privire la perspectiva ministrului sanatatii, Andrew Lansley, de a-si indeplini angajamentul de a "imbunatati sanatatea celor mai saraci, cel mai rapid", in scopul de a reduce inegalitatile evidente de sanatate. Cetatenii cei mai bogati din Anglia traiesc in medie cu sapte ani mai mult decat cei mai saraci. Raportul redeschide dezbaterea asupra modului de a incuraja persoanele mai sarace sa adopte obiceiuri sanatoase.
Studiul a acoperit perioada 2003-2008, in care guvernul laburist s-a angajat intr-o campanie masiva pentru a convinge oamenii sa traiasca mai sanatos.
Sursa: PaginaMedicala.ro