Un nou Contract Colectiv de Munca, pentru angajatii din sanatate
Ministerul Sanatatii a agreat continutul Contractului Colectiv de Munca la nivel de grup de unitati al Ministerului Sanatatii si unitatilor din subordine.
"Documentul a fost discutat in mai multe intalniri cu reprezentantii organizatiilor sindicale, care au fost de acord cu prevederile acestuia", sustin reprezentantii Ministerului.
Pana la semnarea Contractului, Ministerul Sanatatii posteaza pe pagina sa web continutul acestuia, pentru a asigura transparenta negocierilor, pe de o parte, dar si pentru a furniza, pe de alta parte, o baza de plecare pentru toate negocierile colective la nivel de unitate, ce vor avea loc in urma cerintelor imperative ale legii.
Noul contract cuprinde in mare parte sugestiile propuse inca de anul trecut de catre sindicalistii din sanatate. Una dintre acestea prevede ca in cazul care contractul colectiv de munca este incheiat la sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu. Suma respectiva nu trebuie sa depaseasca valoarea contributiei sindicale.
Perioade de proba mai mari decat cele propuse in 2011
O alta modificare propusa de catre reprezentantii sindicalistilor si regasita in documentul aprobat de MS se refera la faptul ca se poate stabili, la incheierea contractului, o perioada de proba. Durata acestei perioade difera, insa, de propunerile sindicalistilor. Astfel, perioada va fi de cel mult 90 de zile pentru functiile de executie (spre deosebire de 30, cat au propus sindicalistii) si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere (fata de 90 de zile).
Perioada de proba are in vedere verificarea aptitudinilor medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor, chimistilor, profesorilor CFM, fiziokinetoterapeutilor, asistentilor medicali, dentistlor, psihologilor, logopezilor cu studii superioare, superioare de scurta durata sau postliceale, dupa cum urmeaza:
- 20 de zile, daca au mai fost angajati in alta unitate sanitara;
- 30 de zile, daca au mai lucrat in profesie, dar nu intr-o unitate sanitara;
- 90 de zile, debut in profesie.
Durata perioadei de proba pentru alte categorii de personal:
- 30 de zile, alt personal cu pregatire superioara, superioara de scurta durata sau postliceala;
- 20 de zile, pentru personalul cu pregatire medie ce urmeaza sa se angajeze in functii de executie medico-sanitare: surori medicale, brancardieri, infirmiere, maseuri, namolari etc.;
- 30 de zile, pentru personalul cu pregatire medie ce urmeaza sa se angajeze in functii de executie, altele decat medico-sanitare;
- 5 zile, pentru personalul necalificat;
- 30 de zile, pentru personalul ce urmeaza sa ocupe posturi de conducere angajate in alte functii in unitate;
- 45 de zile, pentru personalul din alta unitate similara ce urmeaza sa ocupe posturi de conducere;
- 60 de zile, pentru personalul din afara sistemului sanitar ce urmeaza sa ocupe posturi de conducere;
- 90 de zile, pentru personalul ce urmeaza sa ocupe posturi de conducere la debutul in profesie.
In Contractul colectiv de munca se mentioneaza ca salariatul se bucura, pe parcusul perioadei de proba, de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii. Aceasta perioada constituie vechime in munca, iar pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
Exista, totusi si o exceptie: "salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative din unitate, afiliate organizatiilor semnatare ale prezentului contract colectiv de munca.
Totodata, angajarea succesiva a mai mult de 3 persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa, se mai arata in document.
Contractul colectiv de munca, care poate fi descarcat si consultat AICI, mai cuprinde si drepturile si responsabilitatile angajatilor din sistemul sanitar, durata concediilor de odihna, valoare compensatiilor acordate salariatilor disponibilizati colectiv, drepturile salariale, sporurile acordate, durata de munca etc.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro