Primul test de screening hepatic, disponibil in Romania
Primul test de screening hepatic din Romania este utilizat de cateva luni, in spitalele de stat, in centrele medicale private si in laboratoarele de analize medicale. SteatoScreen este un instrument de identificare si evaluare a nivelului de risc a principalelor afectiuni hepatice, precum steatoza si fibroza hepatica, totul printr-o simpla analiza de sange.
Testul permite depistarea leziunilor hepatice la persoane aparent sanatoase dar care, in realitate, pot avea un ficat afectat. Se adreseaza populatiei generale, expusa la factori de risc metabolici - diabet, exces ponderal, hipertensiune arteriala, colesterol, trigliceride in exces -, cat si la consumul excesiv de alcool.
Aproximativ 270 lei, pretul unui test
Testul de screening hepatic este recomandat atat pentru monitorizarea periodica a starii de sanatate, cat si pentru determinarea evolutiei pacientilor aflati sub tratament.
Pretul unui astfel de test este de aproximativ 270 de lei, iar pana in prezent au fost realizate intre 100 si 200 de teste.
Produsul permite prevenirea subiectilor aflati la risc de aparitie a sindromului metabolic, considerat astazi de specialisti drept maladia secolului XXI. Acest sindrom poate fi cauzat de adoptarea unui stil de viata bazat pe sedentarism si alimentatia de tip fastfood si poate conduce la aparitia bolilor cardiovasculare, dar si a diabetului zaharat.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatele testului evidentiaza riscul pacientului de a suferi de steatoza si fibroza hepatica. Exista 4 nivele de risc, dupa cum sunt descrise mai jos:
- Nivelul 1: Niciun risc major de fibroza sau steatoza; in acest caz, este recomandat ca pacientul sa mearga la medicul specialist pentruun control de rutina, dar si refaca testul la un anumit interval de timp, pentru o mai buna monitorizare a starii sale de sanatate;
- Nivelul 2: Suspiciune de steatoza, fara detectarea vreunei urme de fibroza; pacientul este indrumat la medicul specialist pentru determinarea unui plan de tratament. De asemenea, testul trebuie refacut in fiecare an, pentru a verifica stadiul in care se afla boala;
- Nivelul 3: suspiciune importanta de fiboza hepatica, fara steatoza; Pacientul trebuie sa mearga la un consult de specialitate pentru a face un alt test mai amanunti in vederea stabilirii diagnosticului;
- Nivelul 4: Suspiciune importanta de fibroza hepatica, asociate cu steatoza; si in acest caz, pacinetul este indrumat la medicul specialist pentru realizarea unui test de diagnostic.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro