Imprimare

Medicinistii ieseni recomanda cursul de etica si non-discriminare a grupurilor vulnerabile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala (ADIS), in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" Iasi si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a organizat in perioada 21 -24 august 2012 atelierul "Sanatate, Nediscriminare, Interculturalitate".

La eveniment au luat parte studenti medicinisti din cadrul UMF Iasi, acestia explicand ca optionalul "Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate", introdus odata cu anul universitar 2011/2012, este extrem de important pentru pregatirea lor profesionala.

Cursul prezinta notiuni de natura deontologica, etica si juridica precum si stiinte umaniste, pentru cunoasterea traditia si civilizatia altor grupuri vulnerabile si a altor grupuri etnice. In opinia participantilor la atelier, cursul ii ajuta sa construiasca o relatie cu pacientii apartinand altor grupuri etnice care nu este influentata de prejudecati. In plus, cursul ii face mai responsabili fata de actiunile lor si care le da posibilitatea sa invete sa aplice un comportament corect si nediscriminatoriu fata de pacientii apartinand grupurilor vulnerabile, bazat pe cunoastere.

"Cursul era necesar pentru ca noi trebuie sa ii inarmam pe absolventii nostri nu doar cu cunostinte de natura deontologica, etica si juridica, ci si cu stiinte umaniste, pentru a cunoaste traditia si civilizatia altor grupuri vulnerabile si a altor grupuri entice. Acesta este primul pas spre toleranta", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi si presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

80% dintre studenti au optat pentru cursul optional

In urma cu cateva luni, prof. Astarastoae cataloga interesul studentilor vis-a-vis de optional ca fiind unul foarte ridicat. In fapt, peste 80% dintre studentii de la liniile romana, franceza si engleza optasera in anul universitar 2011/2012 pentru curs.

Medicul ne-a explicat ca alte trei universitati de medicina sunt interesate de preluarea acestui optional. Printre acestea se numara Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj, Universitatea de Medicina din Targu Mures si Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara.

"Exista disponibilitate, noi am inceput acest proiect, practic un proiect pilot. Vom transfera cunostintele noastre din acest curs catre celelalte universitati. Estimez ca in trei, patru ani de zile, toate universitatile de medicina din tara vor avea un curs optional de acest gen", a conchis prof. dr. Vasile Astarastoae.

Indemn pentru ceilalti studenti medicinisti din tara

In fapt, participantii la atelierul desfasurat in urma cu cateva zile au facut o declaratie comuna si asumata, prin care ii indeamna si pe ceilalti studenti medicinisti din tara sa aleaga un astfel de curs.

La eveniment, care si-a propus sa abordeze si sa aprofundeze notiuni referitoare la principiul nediscriminarii si al tolerantei, egalitatea de tratament, caracteristici ale minoritatilor nationale etnice, in special a minoritatii rome, starea de sanatate a minoritatii rome, mecanisme sociale de prevenire a discriminarii, instrumente de promovarea a interculturalitatii, cultivarea bunei cunoasteri si intelegeri intre minoritatile nationale, au participat primii 30 de studenti cu cele mai bune rezultate de promovare a cursului optional “Etica si non-discriminarea grupurilor vulnerabile in sistemul de sanatate”.

In anul universitar precedent, peste 400 de studenti medicinisti de la UMF Iasi s-au inscris la curs.

Manualul a fost elaborat in cadrul proiectului "Sanatate si Nediscriminare", derulat de catre ADIS, cu sprijinul financiar al Open Society Foundations/ Roma Health Project si este predat in UMF Iasi incepand cu anul universitar 2011-2012.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicinistii-ieseni-recomanda-cursul-de-etica-si-non-discriminare-a-grupurilor-vulnerabile_17526/

lauff lautf laurf