Multi medici spanioli refuza sa nu acorde ingrijiri gratuite imigrantilor ilegali
O parte din medicii spanioli au anuntat ca vor refuza sa aplice o lege care interzice acordarea de ingrijiri medicale gratuite unui numar de aproximativ 150.000 de imigranti ilegali. Actul este impus de guvernul central spaniol ca parte a unui set masuri de dure de austeritate menite sa evite un plan de salvare international, informeaza Agerpres.
Cinci din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei (inclusiv Catalonia si Andaluzia) au spus ca vor continua sa acorde tratament imigrantilor care nu au documente in regula.
Criticii masurii afirma ca numarul imigrantilor fara acte este estimat la doar aproximativ 150.000 si, deci, faptul ca acestia nu vor mai avea acces la sistemul gratuit de sanatate publica ar economisi foarte putini bani si va aduce prejudicii.
"Noua lege nu este etica, nu este rentabila si nu are sens pentru sistemul de sanatate publica. Ea se bazeaza pe mituri potrivit carora imigrantii abuzeaza de sistem, ceea ce nu este adevarat", sustine Alvaro Gonzalez, un specialist de la un spital din regiunea Asturia.
Societatea Spaniola de Medicina de Familie, care a initiat campania impotriva legii, a anuntat ca peste 1.400 de medici s-au inscris la aceasta initiativa, inclusiv 22% dintre medicii primari din regiunea Madridului guvernata de Partidul Popular (PP).
Saptamana trecuta, autoritatile spaniole au anuntat ca vor continua sa acorde ingrijiri in sistemul public de sanatate imigrantilor ilegali, insa tratamentul lor va fi facturat in tarile de origine daca exista o conventie bilaterala.
Sursa: PaginaMedicala.ro