Imprimare

Un spital din SUA si-a sistat programul de transplant renal, dupa ce o asistenta a aruncat un rinichi sanatos

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul Medical din cadrul Universitatii din Toledo (UTCM = University of Toledo Medical Center), Ohio, si-a suspendat programul de transplant de rinichi, dupa ce o asistenta, in timpul unei interventii delicate de transplant, a aruncat la gunoi un rinichi perfect sanatos, informeaza New York Daily News.

Reprezentantii Universitatii din Toledo, precum si cei ai lumii medicale americane au descris incidentul drept un accident rar, "probabil unic in Statele Unite ale Americii".

Operatia de transplant a avut loc la inceputul lunii august (10 august, n. red.), dupa ce un barbat din Toledo a decis sa-i doneze surorii sale un rinichi. Organul prelevat trebuia sa fie imediat transferat receptorului, insa a fost aruncat impreuna cu alte deseuri medicale. Dupa aproximativ o ora, cadrele medicale si-au dat seama unde a ajuns rinichiul, care bineninteles, nu a mai putut fi folosit.

"In timpul procesului de transfer al rinichiul de la donator catre receptor a avut loc o greseala umana, in urma careia ricnichiul a devenit de nefolosit. Medicii au incrcat sa salveze rinichiul, insa, dupa ce s-au consultat cu familia, au decis ca este mai bine sa nu-si asume riscul transplantarii organului, stiind ca exista o mare sansa in gasirea unui alt donator compatibil", a declarat dr. Jeffrey Gold, rector si vicepresedinte al departamentului de Biostiinte din cadrul UTCM, citat de Toledo Blade.

Directorul Departamentului de Transplant renal din cadrul Spitalului de Copii din Boston, dr. William Harmon, a precizat ca medicii au luat decizia buna cand au ales sa nu mai foloseasca rinichiul compromis. El mentionat ca ceea ce s-a intamplat la UTCM nu a mai avut loc in niciun alt centru de transplant.

"Este o intamplare nefericita. Medicina nu este o stiinta perfecta si va pot spune ca s-au intamplat cazuri mult mai grave care au dus la decesul donatorului. Este tragic si infiorator ca s-a intamplat asa ceva si sunt sigur ca persoanele implicate se simt ingrozitor", a explicat dr. William Harmon.

Dupa incident, salariile a doua asistente din Blocul operator au fost supendate. Este vorba despre Melanie Lemay, angajata cu norma intreaga si Judith Moore, asistenta cu jumatate de norma. Cele doua au refuzat sa comenteze ceea ce s-a intamplat.

In cadrul unitatii medicale, rinichii prelevati de donatorii vii sunt, initial, pusi intr-un vas curat din otel inoxidabil, iar echipa medicala este formata din cinci persoane.

Potrivit publicatiei Toledo Blade, s-au demarat trei anchete in acest caz, dintre care una este o investigatie interna a Centrului Medical din cadrul Universitatii din Toledo. Un purtator de cuvant al United Network for Organ Sharing, o agentie care supravegheaza programele natioanle de transplant din SUA, a refuzat sa comenteze incidentul.

Pentru ca unitatea medicala sa-si reia programul de transplant renal are nevoie de acordul din partea United Network for Organ Sharing.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-spital-din-SUA-si-a-sistat-programul-de-transplant-renal_-dupa-ce-o-asistenta-a-aruncat-un-rinichi-sanatos_17534/

lauff lautf laurf