Imprimare

Patru medicamente anti-HIV, combinate intr-o singura pilula

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cel mai mare producator de medicamente utilizate in tratamentul HIV/SIDA a primit aprobarea autoritatilor americane de a vinde un nou produs. Noul medicament combina intr-o singura pilula patru alte produse recomandate in tratamentul pacientilor cu HIV, relateaza Huffington Post.

Noul medicament, numit Stribild, a fost creat si aprobat pentru a simplifica planul de tratament al pacientilor, au declarat reprezentantii Food and Drug Administration (FDA). Medicamentul are in compozitia sa doua medicamente noi si doua produse mai vechi.

"Dezvoltarea cercetarii in domeniul medicamentelor a condus la evolutia tratamentului impotriva HIV de la planuri de tratament cu numeroase medicamente, la tratamentul format dintr-o singura pilula. Noul medicament aprobat ajuta la simplificarea planurilor terapeutice", a explicat Edward Cox, director al departamentului Produse Antibacteriene din cadrul FDA.

Cele doua medicamente noi din continutul Stribild sunt elvitegravir, care intervine asupra enzimei care duce la multimplicarea virusului HIV, si cobicistat, care inhiba o enzima care ajuta la metabolizarea anumitor medicamente pentru HIV astfel incat sa prelungeasca efectul elvitegravir. Substantele mai vechi sunt emtricitabina si tenofovir, continute in medicamentele Truvada - aprobat in 2004, si Atripla.

Medicamentul impotriva HIV Atripla, aprobat in 2006, este lider de piata in ceea ce priveste tratamentul HIV. Medicamentul de 3,2 miliarde de dolari combina trei produse intr-o singura pilula, doua substante care se afla in compozitia medicamentelor Truvada (produs de Gilead) si Sustiva (produs de Bristol-Myers Squibb Co.) Patentul pentru Atripla va expira in 2021.

Truvada a promit un aviz in luna iulie, ca fiind primul medicament de preventie impotriva HIV, recomandat persoanelor sanatoase, dar care se afla la ris de a se infecta cu HIV.

Vanzari anuale estimate: 4,7 miliarde dolari

Anafistii financiari  estimeaza ca noul medicament va genera vanzari anuale in valoare de 4,7 miliarde de dolari.

"Avizul reprezinta o veste foarte buna pentru Gilead. Ofera pacientilor un confort terapeutic pe care nu l-au avut pana acum, dar si mai putine efecte secundare", a explicat Robyn Karnauskas, un analist din cadrul Deutsche Bank Securities din New York, citat de Bloomberg.

Karnauskas a adaugat ca se asteapta ca aproximativ 35% din pacientii cu HIV vor utiliza noul produs, la un pret anual de 29.000 de dolari: "Stribild, cunoscut si sub denumirea de Quad, va ajuta la atenuarea pierderilor in vanzari de aproximativ 5 miliarde de dolari, estimate de companie ca vor aparea dupa ce alte medicamente produse de compania Gilead vor pierde protectia patentului in 2018, cand vor concura cu medicamentele generice".

Efecte secundare: mai multe complicatii ale rinichilor

Referitor la eventualele efecte secundare, rezultatele unui studiu au arata ca noul medicament are aceeasi actiune terapeutica pe care o are Atripla, doar ca pacientii resimt mai putine efecte secundare, precum anxietate si ameteala.

O analiza realizata de FDA a aratat ca pacientii care au luat noul medicament au raportat mai multe complicatii ale rinicilor, comparativ cu pacientii care au luat alte medicamente impotriva HIV. Printre efectele adverse identificate de FDA se numara patru cazuri de blocaj renal si un caz de un sindrom rar, prin care substantele nu sunt absobite in sange prin intermediul rinichilor.

Aproximativ 1,2 milioane de americani sunt diagnosticati cu HIV, arata datele Centrului de Prevenire si Control al bolilor. In plus, anual, apar aproximativ 50.000 de cazuri noi.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Patru-medicamente-anti-HIV_-combinate-intr-o-singura-pilula_17543/

lauff lautf laurf