Medicii si reprezentantii pacientilor lupta sa creasca aderenta la tratamentul anti-HIV
In Romania, in momentul de fata, rata de aderenta la tratamentul impotriva infectiei HIV este multumitoare, sustin medicii infectionisti. Exista, insa, si cazuri in care pacientii seropozitivi incep sa oboseasca si sa-si puna intrebari privind necesitatea tratamentului. Reactia lor este inteleasa de medici intrucat pacientii cu HIV sunt nevoiti sa ia in fiecare zi, deodata, mai multe medicamente. Cu toate acestea, medicii continua sa le reaminteasca pacientilor importanta medicatiei si sa-i ajute sa gaseasca fortele necesare pentru a continua tratamentul.
"Rata aderentei este intre 70-85%, dar noi ne dorim sa ajunga la 95%. Trebuie sa remotivam pacientii sa se tina de tratamanet, desi sunt dupa a saptea, a opta, a saisprezecea schema terapeutica. Pacientii trebuie sa stie ca daca nu-si iau tratamentul nu se vor mai simti bine, iar efectele se vad in cateva saptamani, uneori 20-30 de zile de la intreruperea medicatiei. In plus, costurile pentru remedierea situatiei se dubleaza sau se tripleaza", a declarat prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Inatitutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" din Capitala.
Din momentul in care renunta sa-si mai ia medcamentele antiretrovirale, pacientul devine din nou un transmitator de virus in randul populatiei. "Atata timp cat pacientul nu are virusul detectabil in sange, el nu este infectios. Tratamentul este cel care poate sa-l aduca pe pacient in aceasta situatie in care virusul sa nu fie gasit in sange", a mai adaugat prof. Streinu-Cercel.
Probleme privind faptul ca un pacient care se simte bine nu mai considera justificata administrarea tratamentului exista si in alte tari.
"Acest lucru este de inteles, pentru ca nu este deloc usor sa iei zilnic medicamente cu pumnul. Problemele acestea nu se inregistreaza numai in Romania, ci ele sunt semnalate de toti specialistii HIV din intreaga lume. Important este ca pacientul sa inteleaga de ce ia tratamentul, ceea ce inseaman ca este nevoie de o comunicare permanenta intre noi, medicii, si pacient. Pacientul trebuie sa mai inteleaga ca daca ne urmeaza sfatul si isi ia tratamentul scapa de orice suferinta provocata de HIV, traind o viata normala, cu o sansa de supravietuire egala cu cea a oricarui om", a explicat dr. Sorin Petrea, director medical al Institutului "Matei Bals".
Mai mult chiar, medicii infectionisti, preocupati de situatia aderentei la tratament, au pus la punct si o strategie privind modul de lucru cu pacientii.
"In lupta impotriva infectieicu HIV este nevoie de o intreaga echipa care sa lucreze cu pacientul. Vorbesc de medic, asistenta medicala, psiholog, asistent social", a precizat dr. Sorin Petrea, adaugand ca "in programul nostru national in ceea ce priveste aderenta, pregatim personalul medical in a lucra cu pacientul ca evaluare, identificare de probleme, precum si de a gasi strategii pentru rezolvarea acestora".
Servicii gratuite pentru sustinerea pacientilor seropozitivi
Unul din doi pacienti cu probleme legate de aderenta la tratament invoca uitarea ca motiv al ratarii administrarii unor doze de tratament, arata rezultatele studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania”, realizat in 2011 de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Cercetarea a stat la baza lansarii programului "Viata cu HIV", prin care reprezentantii pacientilor seropozitivi si-au propus sa ajute persoanele seropozitive din Romania sa previna ratarea unor doze de medicatie. Cum fac acest lucru? Au lansat doua servicii la care pacientii au acces gratuit.
Serviciul SMS+ poate fi utilizat prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro. Ei vor primi pana la doua sms-uri pe zi care sa le aminteasca momentul in care trebuie sa isi administreze tratamentul. Prin completarea formularului, pacientii aleg orele la care vor sa le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) si textul personalizat al mesajului pe care vor sa il primeasca.
"Aducerea aminte a tratamentului este foarte importanta. Acest program este foarte important pentru ca va creste, cu siguranta, aderenta la tratament", a marturisit prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.
La fel de importanta precum administrarea corecta a medicatiei este si nevoia de informare a pacientilor privind boala, drepturile si responsabilitatile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lanseaza si primul serviciu de Helpline din Romania pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.
”Orice persoana seropozitiva care se confrunta cu o problema si are intrebari la care nu gaseste raspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist in problematica HIV. De asemenea, oricine constata ca alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizarii si a discriminarii, pacientii cu HIV/SIDA evita sa discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezinta un mecanism rapid de semnalare a acestora”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Initiativele nou lansate reprezinta rezultatul colaborarii dintre medici si reprezentantii pacientilor, sustine dr. Sorin Petrea, care se implica in a-i ajuta pe medici sa obtina rezultate terapeutice bune.
In prezent, in Romania traiesc 11.189 pacienti cu HIV/SIDA, cei mai multi dintre ei, respectiv 6.726, avand varsta de 20-29 de ani, arata studiul „Statistica HIV/ SIDA in Romania la 30 iunie 2012” realizat in luna iunie 2012 de INBI „Matei Bals”.
...Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro