Marius Filip, CNAS: Medicii incep sa aiba incredere in reteta electronica!
Marius Filip, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a declarat pentru PaginaMedicala.ro ca va efectua astazi vizite neanuntate prin farmacii pentru a vedea care este stadiul implementarii retetei electronice. Totodata, spune medicul, vizita are si rolul de a afla parerile farmacistilor vis-a-vis de reteta: cat de mult dureaza procesarea ei si cat dureaza pana urca aceasta reteta in sistem.
"Ca o noutate, azi vom avea o inspectie, o plimbare informationala. Vom merge neoficial si in caracter de colaborare pe la farmacii, alese aleator, pentru a-i intreba cum vad ei reteta electronica. Probleme sunt si la softuri, desi incep sa scada, dar mai ales la partea de comunicare intre furnizori si CNAS, adica pe linia de internet, care este o problema necontrolabila si greu de stimulat ca sa se imbunatateasca. Vom incerca sa facem in asa fel incat sa facem ca lucrurile sa mearga bine, e un proces greu", a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Marius Filip, medic sef CNAS.
400.000 de retete electronice prescrise pana in prezent
Conform acestuia, pana in prezent au fost prescrise 400.000 de retete, dintre care aproape 300.000 au fost eliberate. In plus, spune medicul, trendul retetei electronice este in urcare, iar numarul de retete virtuale incepe sa il egaleze pe cel al retetelor clasice.
"Initial, relaxasem putin conditiile de validare a retetelor inscrise in sistem pentru ca medicii sa poata sa prescrie fara oprelisti prea multe. De ce? Pentru ca softul care este produs de casa este un soft model nu este impus. Dupa caracteristicile acelui soft piata libera de soft medical poate sa isi produca softurile proprii si dupa cum se stie fiecare medic are liberatatea sa-si cumpere softul pe care si-l doreste, nu este impus de catre casa", a completat Marius Filip.
Dedalus TeamNet, un nou jucator pe piata de soft medical
Din acest motiv, exista si perioada de sase luni in care softurile vor fi reglate intre ele. Aparitia pe piata de soft medical a companiei Dedalus TeamNet a fost salutata de medicul sef al CNAS, care considera ca o competitie in domeniu va duce la crearea unor softuri de calitate.
"Orice nou venit pe piata isi doreste sa devina lider si trezeste din amortirea celor care exista deja in piata. Desi aveam impresia ca piata de solutii medicale este foarte bine acoperita in Romania, ea este acoperita doar partial. Pot spune ca sistemul SIUI a fost singurul care s-a dovedit a fi de incredere pana in prezent", a tinut sa explice medicul.
Erorile din sistem nu sunt tratate cu bunavointa
Conform acestuia, Romania este deficitara in ceea ce priveste datele, astfel ca nu pot fi produse niste studii care sa stea la baza politicilor sanitare. Reprezentantul CNAS a adus in discutie si lipsa de entuziasm a corpului medical referitoare la solutiile informatice.
"Problema este legata de neincredere. Apar erori care nu sunt tratate cu bunavointa, ele fiind trimise cu acuzele de rigoare la actorii care sunt implicati in acest proces de dezvoltare a retetei, mai precis Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fara a incerca sa dezvoltam in comun acest produs. Si atunci, lantul neincrederii se intareste, iar cel care sufera e pacientul pentru ca el se plimba", a spus Filip.
Reteta clasica va disparea in curand
Acesta anticipeaza ca intre timp reteta electronica nu va mai exista, daca toata lumea lucreaza online, adaugand ca prescrierea in sine nu costa, ci medicamentele costa.
"Daca medicul a scris prostii, farmacistul elibereaza prostii. In orice caz, problemele de la softuri au inceput sa scada, dar dar este necesar ca mai ales partea de comunicare intre furnizori si CNAS, adica pe linia de internet, care este o problema necontrolabila si greu de stimulat sa se imbunatateasca. Vom incerca sa facem in asa fel incat lucrurile sa mearga bine, e un proces greu", a conchis medicul sef al CNAS.
Sistemul de prescriere electronica va fi obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2013.
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro