Imprimare

Teste Babes-Papanicolau gratuite, pentru mai mult de 80.000 de femei din Satu Mare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 80.000 de femei din judetul Satu Mare vor fi incluse in Programul National de screening gratuit pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, desfasurat de Ministerul Sanatatii, incepand cu 1 septembrie, informeaza Agerpres.

Initiativa Ministerului este primul program de anvergura din Romania, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Calin Bumbulut, estimand ca la nivelul judetului vor fi incluse in program intre 80.000 si 100.000 de femei.

La nivelul judetului, s-au creat doua retele de screening, una a Spitalului Judetean de Urgenta care va cuprinde 45 de cabinete ale medicilor de familie, sase centre de recoltare si un laborator privat de analize medicale si o retea creata in jurul unei clinici private de ginecologie, care cuprinde 34 de cabinete ale medicilor de familie, 11 centre de recoltare, un laborator propriu si doua laboratoare private.

Ministerul Sanatatii a alocat judetului suma de un milion de lei pentru implementarea programului in acest an.

Totodata, seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Satu Mare, Dorina Dragos Guran, a reamintit ca programul se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Ele vor putea sase testeze gratui, prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes - Papanicolau.

Pentru inceput, Programului National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin debuteaza in 10 judete ale tarii, si anume Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Timis. Ulterior, el va fi extins la nivel national. Programul este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de 5 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Teste-Babes-Papanicolau-gratuite_-pentru-mai-mult-de-80.000-de-femei-din-Satu-Mare_17552/

lauff lautf laurf