Imprimare

Noi solutii informatice pentru spitalele romanesti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In Romania doar 50% dintre cele aproape 400 de spitale au o solutie informatica mai mult sau mai putin complexa. Acest deficit in informatizare, precum si contextul legii sanatatii au determinat o noua companie de soft medical sa intre pe piata romaneasca. Dintre medicii de familie, doar 65% sunt dotati cu computer sau laptop.

Primul sistem care urmeaza sa fie implementat in Romania este chiar sistemul de informatizare dedicat spitalelor, un sistem integrat care acopera toate punctele strategice dint-o unitate sanitara: medical, financiar, contabil, resurse umane, etc.

"Nu suntem nici astazi capabili sa aflam datele unui pacient, astfel ca nici CNAS nu poate deconta corect. Prin implementarea noii legi a sanatatii, va fi nevoie de o evidenta mult mai clara si corecta a costurilor pentru fiecare interventie medicala. In lipsa unui sistem informatic matur, acest lucru este imposibil de realizat", a declarat Filippo Di Marco, managerul international al Dedalus SA.

Implementarea sistemului reduce erorile in stabilirea diagnosticului

Unitatile sanitare vor putea achizitiona intreaga suita de aplicatii oferita, sau doar un singur modul, preturile variind de la 20.000 de euro la 200.000 de euro. In momentul de fata, compania a ales un spital de aproape 450 de paturi, spital ce va fi inclus intr-un pilot.

"Principalul beneficiar este pacientul roman, o astfel de implementare se reflecta in reducerea erorilor in stabilirea diagnosticului, in prescrierea si administrarea medicamentelor si in reducerea timpului de asteptare la doctor. In plus, furnizorii de servicii medicale devin mai eficienti, au un control mai bun al centrelor de cost si pot asigura servicii medicale la standarde europene", a completat Emilian Costas, general manager Dedalus TeamNet.

Sistemele si solutiile informatice nu sunt un cost ci o resursa, indiferent ca este vorba de sistemul public sau de cel privat. Potrivit statisticilor, de-a lungul timpului, cheltuielile in domeniul sanatatii vor creste, nu vor scadea.

"Orice nou venit pe piata isi doreste sa devina lider si trezeste din amortirea celor care exista deja in piata. Desi aveam impresia ca piata de solutii medicale este foarte bine acoperita in Romania, ea este acoperita doar partial. Pot spune ca sistemul SIUI a fost singurul care s-a dovedit a fi de incredere pana in prezent", a declarat dr. Marius Filip, medic sef al CNAS.

2012: Reasezarea pietei de soft medical in Romania

Conform acestuia, la ora actuala exista o reasezare a pietei de soft medical. In plus, sustine dr. Filip, dupa proiectul retetei electronice, va demara proiectul cardului de asigurat. Pe de alta parte, si reprezentantii pacientilor din Romania vad cu ochi bun intrarea unei noi companii de soft medical pe piata.

"In spitalele din Romania se produc erori din cauza lipsei de identificare a pacientului. Au fost chiar transfuzii sanguine facute in mode eronat. Atat medicii, cat si pacientii vor avea informatii de incredere si de calitate, atata timp cat softul este unul performant", a declarat Vasile Barbu, presedintele Aliantei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

O problema pe care o intampina pacientii in momentul de fata este cea a scrisorilor medicale, care sunt sumare, nu au coerenta si nici legatura.

"Prin acest sistem sper ca aceste deficiente sa fie rezolvate. Spre exemplu, s-a intamplat ca unele scrisori sa nu contina sufieciente informatii astfel incat pacientul sa beneficieze de terapie. Sunt niste probleme foarte importante cu care pacientul se confrunta", a completat presedintele ANPP.

Sistemele informatice Dedalus TeamNet ofera o serie de functionalitati noi pentru piata locala: bratara cu cod unic pentru identificarea pacientilor, internati, editarea, FOCG - Foaia de observatie clinica generala si FSZ - Fisa de spitalizare de zi pe dispozitive mobile etc.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-solutii-informatice-pentru-spitalele-romanesti_17551/

lauff lautf laurf