Imprimare

Noua medici au efectuat o interventie chirurgicala rara la Spitalul Arcadia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O echipa interdisciplinara de noua medici a reconstruit toracele unui pacient printr-o interventie chirurgicala rara si inovativa, ce s-a desfasurat la Spitalul Arcadia din Iasi.

Operatia a durat peste sase ore, fiind catalogata de medici o reusita care va permite pacientului sa duca o viata normala dupa o suferinta ce a durat un an de zile.

Interventia chirurgicala a fost coordonata de dr. Mugurel Bosinceanu, chirurg toracic.

"Cel mai important aspect al misiunii noastre era sa indepartam tesutul infectat si orice risc de recidiva a infectiei. De asemenea, interventia a avut si un rol de corectare a defectului toracic, si unul de reconstructie, motiv pentru care in echipa de chirurgi au intrat specialisti din chirurgia generala, din chirurgia plastica si, evident, din chirurgia toracica. Solutia pentru care am optat in cele din urma a fost una... creativa, dar era singura cu adevarat eficienta", a declarat dr. Mugurel Bosinceanu.

Operatia, efectuata de o echipa interdisciplinara de noua medici

Mai precis, medicul a realizat excizia tesuturilor necrozate si suprainfectate la nivelul peretelui toracic anterior, apoi echipa de chirurgie generala a realizat pediculizarea marelui epiploon, care a fost trecut tunelizat pe sub tegument pana in zona defectului parietal, iar in timpul final echipa de chirurgie plastica a realizat grefarea cu lambou cutanat prin alunecare peste marele epiploon.

"Mai pe intelesul tuturor, am facut o grefa cu ceea ce am considerat a fi singurul tip de tesut ce putea lupta cu urmarile infectiei cu pioceanic, si ma refer aici la marele epiploon, permitand totodata si refacerea peretelui toracic. Tesutul folosit, marele epiploon, este considerat «cea mai valoroasa autogrefa» datorita faptului ca e puternic vascularizat si are puternic rol antibacterian. Noi am «intins» acest tesut astfel ca am reusit sa il aducem, prin tunelul subcutanat creat, pana in zona defectului toracic. Ulterior, in zona de preluare a lamboului, am realizat o autogrefa de piele", a continuat chirurgul. 

In echipa de chirurgie toracica au mai intrat dr. Cristian Sandu si dr. Luminita Ionescu, echipa de chirurgie generala i-a inclus pe dr. Mircea Costache si dr. Bogdan Filip, echipa de plasticieni a fost alcatuita din dr. Camelia Tamas, dr. Iulia Dabija si dr. Andreea Corduneanu, iar partea de anestezie-terapie intensiva a fost asigurata magistral de dr. Bogdan Tutuianu.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noua-medici-au-efectuat-o-interventie-chirurgicala-rara-la-Spitalul-Arcadia_17557/

lauff lautf laurf