Imprimare

CMR: Cardul de sanatate - un experiment inacceptabil pe subiecti umani!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Propunerile Ministerului Sanatatii privind centrele multifunctionale, cardul de sanatate si coplata au fost analizate de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Pana in prezent, parerile actorilor din sistemul de sanatate vis a vis de coplata au fost impartite. Cele mai vehemente reactii au venit insa din partea asociatiilor de pacienti, care au declarat in repetate randuri ca introducerea coplatii nu va face altceva decat sa le ingradeasca accesul la serviciile de sanatate.

Coplata nu aduce niciun aport financiar semnificativ in sistem

De altfel, si Colegiul Medicilor din Romania este de parere ca mecanismul, asa cum este reglementat in prezent, este ineficient si nu rezolva nicio problema a sistemului de sanatate.

"In modalitatea propusa, nu se evita in nici un fel serviciile medicale nejustificate si nu este adus un aport financiar semnificativ in sistem. Consicinta imediata este ca vor creste costurile in spitale si in ambulatoriile de specialitate si se vor crea conflicte inacceptabile intre medici si pacienti", se arata in rezolutia agreata de Consiliul National CMR.

Experienta internationala arata ca tari precum Ungaria, Cehia, Germania si Olanda au renuntat la coplata.

In ceea ce priveste centrele multifunctionale, CMR agreeaza introducerea notiunii de centru multifunctional ca modalitate de apropiere a serviciilor de specialitate de populatie, dar solicita un act normative care sa defineasca notiunea de centru, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un centru multifunctional si sa evite suprapunerea cu alte forme de organizare existente in prezent.

Cardul de sanatate ar trebui sa contina strict identificarea si calitatea asiguratului

Reprezentantii medicilor propun initierea unor negocieri tripartite intre Ministerul Sanatatii – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – Colegiul Medicilor.

Un alt punct atins in rezolutia CMR il constituie cardul de sanatate, considerand inacceptabil experimentul pe subiecti umani, ce se doreste a fi realizat cu introducerea asa zisului card de sanatate.

"Colegiul Medicilor considera ca o concentrare a datelor medicale personale intr-un card la care nu exista certitudinea unor mijloace de siguranta inalt performante, care sa nu permita accesarea lor de catre persoane neautorizate poate duce la grave atingeri ale drepturilor pacientilor", se arata in document.

In opinia medicilor, un astfel de card ar trebui sa contina doar date de identificare a persoanei si calitatea de asigurat.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-_Cardul-de-sanatate---un-experiment-inacceptabil-pe-subiecti-umani__17563/

lauff lautf laurf