Imprimare

La nivel mondial, managementul fibrilatiei atriale este sub limitele optime

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un procent de 11,7% dintre pacientii cu fibrilatie atriala (FA) inclusi in registrul multinational de ingrijire medicala primara, in perioada ianuarie 2008 – aprilie 2011, au decedat in decurs de un an. Noile rezultate ale Registrului RE-LY AF, prezentate in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie (ESC) 2012, arata ca in acesta sunt incluse, in mare parte, date despre pacienti inainte de aparitia noilor anticoagulante orale.

La nivel mondial, cifrele arata ca unu din zece pacienti cu fibrilatie atriala care se prezinta intr-un departament de urgenta va deceda in decurs de un an.

Au fost analizate datele a peste 15.000 de pacienti din 47 de tari din intreaga lume, inclusiv din tari cu venituri mici. Rezultatele din aceasta analiza de un an indica diferente semnificative in managementul si evolutia pacientilor cu FA si confirma faptul ca preventia accidentelor vasculare cerebrale (AVC) datorate FA ramane o problema majora in intreaga lume.

Mai exact, in intervalul de timp analizat, rata mortalitatii pare sa varieze mult intre tari. In timp ce mortalitatea a fost semnificativ mai redusa in Europa de Vest fata de America de Nord (8,3% versus 11,4%), aceasta a fost aproape de doua ori mai mare in Africa si America Latina (20,0%, respectiv 18,1%).

„Registrele precum RE-LY AF au demonstrat ca exista diferente clare intre diferite zone ale lumii in ceea ce priveste managementul si evolutia pacientilor cu FA si indica oportunitatea folosirii cunostintelor existente pentru a imbunatati tratamentul pacientilor cu FA din intreaga lume. De exemplu, introducerea noilor anticoagulante orale in terapie ar putea aduce beneficii importante in special in China si Asia de Sud-Est, unde warfarina este folosita rareori, iar atunci cand este utilizata, sunt tintite valori mai mici ale INR”, a declarat dr. Jeff Healey, de la Universitatea McMaster, Hamilton, Canada.

De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca, in ciuda disponibilitatii terapiilor cu anticoagulante (cum ar fi antagonistii vitaminei K), peste 4% dintre pacientii cu FA au suferit un AVC in decursul unui an de zile. Un procent semnificativ mai mare de pacienti cu FA au suferit un AVC in grupurile regionale examinate in China (7,2%), Asia de Sud-Est (6,6%) si Africa (8,3%), comparativ cu America de Nord (3,1%). Majoritatea diferentelor inregistrate intre regiuni in ceea ce priveste ratele de AVC pot fi explicate prin utilizarea diferita a tratamentelor pe baza de antagonisti ai vitaminei K, precum warfarina.

„Aceste rezultate au implicatii importante pentru imbunatatirea managementului bolii si pentru politica in domeniul sanatatii, menite sa protejeze pacientii cu FA de efectele grave ale acestei boli”, a mai adaugat dr. Jeff Healey.

Tratamentul FA variaza mult intre diferite regiuni geografice

cercetarea arata ca, in lume, utilizarea adecvata a anticoagulantelor orale traditionale este scazuta, cu variatii mari intre regiuni. Controlul INR (raportul international normalizat – International Normalized Ratio) este scazut, doar in America de Nord si Europa inregistrandu-se valori de peste 50% din timp in fereastra terapeutica.

„Rezultatele acestui registru de mare amploare confirma inca o data necesitatea medicala resimtita la nivel mondial pentru alternative la antagonistii vitaminei K, care sunt dificil de controlat pentru preventia AVC la pacientii cu FA non-valvulara”, sustine prof. Klaus Dugi, vicepresedinte pentru Medicina, in cadrul companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim, compania care a sponsorizat cercetarea.

RE-LY AF este primul registru prospectiv care raporteaza evolutia dupa o perioada de un an a unei mari populatii de pacienti cu FA aflati in ingrijire medicala primara din toate zonele lumii, inclusiv din tarile cu venituri mici. Se bazeaza pe fisele clinice ale pacientilor care s-au prezentat in departamente de urgenta cu FA in perioada ianuarie 2008 – aprilie 2011 in medii academice, in zone rurale si urbane din noua regiuni geografice importante ale lumii.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/La-nivel-mondial_-managementul-fibrilatiei-atriale-este-sub-limitele-optime_17571/

lauff lautf laurf