Imprimare

Expertii NATO discuta la Bucuresti despre telemedicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 3-4 septembrie 2012, Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor precum si Ministerul Afacerilor Externe organizeaza workshopul de cercetare "Catre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizelor", eveniment organizat in cadrul parteneriatului NATO - Rusia.

Manifestarea se va desfasura la Palatul Parlamentului, fiind integral finantata din fonduri NATO prin programul "Stiinta pentru Pace si Securitate".

Romania a demonstrat potentialul de a contribui la dezvoltarea unor capabilitati multinationale in domeniul telemedicinei prin dezvoltarea la nivel national si utilizarea curenta a unui sistem complex de telemedicina in cadrul actiunilor de raspuns la urgente medicale si actiuni de prim -ajutor.

Conform ministrului Sanatatii, dr. Vasile Cepoi, peste 1000 de ambulante din Romania sunt dotate cu sistemul de telemedicina pentru a transmite date in timp real catre Centrele Regionale Medicale. In plus, peste 100 de spitale sunt interconectate cu Centrele Regionale Universitare de referinta, la nivelul serviciilor de primiri urgente.

La workshop participa 40 de experti NATO, din Federatia Rusa si din statele aliate

Astfel, in 10 noiembrie 2011, Romania si-a asumat statutul de stat aliat lider de proiect, rolul de co-director din partea Romaniei fiind indeplinit de dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, care ocupa si pozitia de presedinte al grupului de lucru NATO in domeniul medicinei de urgenta.

Propunerea romano-rusa a fost aprobata la nivel experti de catre Grupul Independent de Evaluare stiintifica iar la nivel politic de catre Comitetul pentru Politici si Parteneriate NATO.

Actiunea, cu un buget de aproximativ 50.000 euro, va fi finantata integral de NATO, la workshop urmand sa participe aproximativ 40 de experti din structurile NATO, Federatia Rusa si din statele aliate.

Workshop-ul de la Bucuresti, care urmeaza a fi deschis oficial de Primul Ministru al Romaniei si reprezinta prima parte a unui proiect amplu. Acest proiect este conceput in trei etape, rezultatele unei actiuni reprezentand startul actiunii urmatoare, fiecare etapa urmand a parcurge procesul de aprobare NATO-SPS.

Raed Arafat, premiat de reprezentantii medicilor palestinieni

In urma cu cateva zile, medicul Raed Arafat a primit o distinctie din partea Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Palestinieni din Romania - trofeul de excelenta in serviciile medicale. Distinctia este prima de acest gen pentru subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii. 

"Este un lucru care ma onoreaza si ma bucura foarte mult. Exista o colaborare foarte buna cu medicii palestinieni in ceea ce priveste formarea si instruirea persoanlului medical. De ceva timp si-au inceput pregatirea in domeniul fertilizarii in vitro doi medici palestinieni, pregatire care va dura timp de sase luni. Urmeaza sa mai vina medici pentru a se instrui aici in domeniul medicinei de urgenta", a declarat pentru PaginaMedicala.ro, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Expertii-NATO-discuta-la-Bucuresti-despre-telemedicina_17572/

lauff lautf laurf