Imprimare

Prof. Marin Burlea: Vaccinarea este o investitie in sanatate!

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Pediatrie atrage un semnal de alarma asupra importantei imunizarii prin vaccinare a copiilor impotriva bolilor infectioase. Potrivit statisticilor, 70% dintre mame aleg sa isi imunizeze copilul apeland la schema nationala de vaccinare. Cu toate acestea, numai in 2011 numarul de cazuri noi de varicela a crescut cu 44% fata de 2010.

Pentru a preintampina izbucnirea unor epidemii, Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea ca fiind cea mai eficienta metoda de protejare a copiilor impotriva acestei boli.

"Faptul ca un vaccin, asa cum este cel impotriva varicelei, este optional, nu inseamna ca acesta este mai putin eficient sau ca boala este nesemnificativa. Exista o limita pe care sistemul de sanatate o poate suporta, insa parintii nu trebuie sa se bazeze doar pe aceasta, ci sa caute sa isi protejeze copiii si mai bine. Vaccinarea este o investitie in sanatate", a declarat prof. dr. Marin Burlea (foto), presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Majoritatea copiilor, afectati de varicela la 3 ani

Un studiu efectuat de organizatia profesionala arata ca 42% dintre mame au declarat ca atat copilul lor, cat si cei ai prietenilor s-au imbolnavit de varicela. Conform studiului, majoritatea copiilor afectati de varicela au in jur de 3 ani, varsta la care boala poate aparea cu complicatii.

Tarile care au inclus vaccinul in programele nationale de imunizare sunt Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudita, Koreea etc.

"Efortul de a face un vaccin la timp inseamna atat siguranta copilului in fata bolilor infectioase, evitarea unor complicatii care pot aparea in urma contactarii bolii, cat si siguranta altor membri ai familiei", a continuat prof. dr. Marin Burlea.

Medicii, nemultumiti ca sunt responsabili de vaccinarea elevilor si adolescentilor

Medicii de familie sunt nemultumiti de faptul ca vaccinarile elevilor si adolescentilor s-au mutat in ograda lor. Daca inainte responsabilitatea venea scolilor, incepand de la 1 iulie 2012, Comisia de Vaccinologie din Ministerul Sanatatii a luat decizia ca medicii de familie sa fie cei care vor administra cele trei, patru vaccinuri elevilor si adolescentilor.

"Pe noi nu ne deranjeaza sa vaccinam acesti copii. Avem indolieli ca acesti copii vor veni la vaccinare. Ne e teama ca situatia vaccinala ar putea fi inrautatita daca nu exista o modalitate de obligare. Spre exemplu, directiile de sanatate publica ar trebui sa ne inainteze situatia vaccinala a copiilor din judete. Orice masura trebuie bine gandita si discutata cu profesionistii din domeniu. Repet, nu e vorba de dificultatea noastra de a vaccina cativa copii in plus, ci de riscul ca ei sa ramana nevaccinati", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Ghid cu recomandari de vaccinare pentru medici

In luna iunie 2012, in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", demarata de Societatea Romana de Pediatrie, a fost lansat primul ghid practic cu recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania, adresat cadrelor medicale.

Documentul este util intrucat contine informatii despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, fiind considerat un suport real, cu argumente.

In prezent, Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani. Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Marin-Burlea_-_Vaccinarea-este-o-investitie-in-sanatate__17576/

lauff lautf laurf