Imprimare

Prea putini oncopediatri, atat in Romania, cat si in Turcia

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lipsa de specialisti in domeniul oncologiei pediatrice nu se inregistreaza numai in tara noastra. Cu aceasta problema se confrunta si vecinii nostri turci, unde sunt aproximativ 150 de oncologi pediatri.

"Acest numar nu este suficient, pentru ca toti specialistii in oncologie pediatrica din Turcia lucreaza in marile orase. In orase precum Istanbul, Ankara, Izmir, numarul medicilor din acest domeniu este suficient, insa in celelalte zone din tara nu se gasesc oncologi pediatri", a declarat in cadrul unui simpozion turco - roman desfasurat in perioada 31 august - 1 septembrie la Istanbul, prof.dr. Alp Ozkan de la Anadolu Medical Center, care are o experienta de 20 de ani in Oncologie pediatrica.

In plus, cadrele medicale din acest domeniu nu sunt destul de bine pregatite. O posibila explicatie o reprezinta faptul ca numarul de cazuri este foarte scazut, iar simtomatologia este usor de confundat cu semnele altor boli.

"De asemenea, parintii refuza sa primeasca un diagnostic atat de crunt pentru copilul lor. Atunci cand un medic spune unui parinte ca micutul lor este suspect de cancer si apoi se dovedeste ca acel copil nu are cancer, medicul respectiv este blamat de parinti, care ar trebui sa-i multumeasca pentru faptul ca afectiunea aceasta a fost eliminata", a mai adaugat medicul oncopediatru.

Ingrijirea copiilor cu cancer necesita o abordare multidisciplinara

Tratamentul si ingrijirea copiilor bolnavi de cancer presupune o munca de echipa. Nu este suficient sa existe medici specialisti, ci si o buna informare in randul populatiei. De asemenea, socitatea si familia joaca un rol foarte important in monitorizarea micutilor.

"Noi, in Turcia, cu 30 de ani in urma, aveam foarte multe probleme in ceea ce priveste ingrijirea copiilor diagnosticati cu cancer. Aveam probleme legate de formarea personalului de specialitate, probleme economice si sociale. Chiar si acum, in ultima perioada in Turcia, persoanele tinere nu vor sa se pregateasca in conologai pediatrica", a marturisit prof. Ozkan.

Medicul oncopediatru sustine ca este foarte greu sa practici aceasta meserie si din aceasta cauza este nevoie si de sprijinul populatiei: "In primul rand trebuie sa avem echipele care sa ingrijeasca acesti pacienti, dar avem nevoie si de ajutorul statul pentru a infiinta centre de ingrijire in acest sens. Doar in acest fel putem vorbi de o reusita in tratamentul copiilor cu cancer".

150 de cazuri la un milion de copii, la nivel mondial

In lume, se inregistreaza intre 110 si 150 de cazuri de cancer la un milion de copii, cu varste cuprinse intre 0 si 16 ani. Se poate vorbi de o crestere a numarului de cazuri atat la persoanele de peste 16 ani, cat in cazul pacientilor cu varste intre 0 si 16 ani. Cresterea numarului de cazuri la pacientii sub 16 ani nu este atat de evidenta ca in cazul adultilor.

"Am facut un studiu in Turcia si am observat ca s-au inregistrat, intr-un an de zile, 3.000 de pacienti cu varste cuprinse intre 0 si 16 ani. Pe primul loc se situeza cazurile de leucemie, care reprezinta 30% din numarul total, urmeaza tumorile cerebrale - 20% si limfomul, care reprezinta 18% din cazuri", a precizat prof. Alp Ozkan.

Pe de alta parte, medicii sustin ca, mai nou, a inceput sa scada varsta de diagnosticare a diferitelor tipuri de tumori. "In urma cu 30 de ani, in perioada in care eu eram student la medicina, cancerul mamar era o boala intalnita frecvent la femeile peste 45 de ani. Acum cancerul mamar apare si femeile cu varste cuprinse intre 30 si 35 de ani. La fel si cancerul de pancreas, se intalnea la peste 70 de ani, acum apare si la 40 - 45 de ani", explica prof. Ozkan.

Specialistii in oncologie pediatrica sustin ca, daca diagnosticul este pus intr-un stadiu incipient, iar tratamentul este inceput din timp, exista sanse de vindecare a cancerului la copil de 80%, in conditiile in care in randul adultilor acest procent este de 30%.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prea-putini-oncopediatri_-atat-in-Romania_-cat-si-in-Turcia_17574/

lauff lautf laurf