Imprimare

A inceput screeningul cancerului de col uterin, in vestul tarii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi a inceput, in vestul tarii, subprogramul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, anuntat acum aproximativ doua saptamani de catre Ministerul Sanatatii. Initiativa reprezinta un ansamblu de actiuni multianuale, organizate pe o perioada de 5 ani, al carui scop principal este depistarea modificarilor patologice de la nivelul colului uterin prin recoltarea unui frotiu Babes-Papanicolaou.

Pacientele care pot beneficia gratuit de aceasta recoltare sunt cele care au depasit varsta de 25 de ani, cu conditia sa nu fi fost diagnosticate sau operate vreodata pentru vreo forma de neoplasm genital si sa nu prezinte absenta congenitala a colului uterin.

„La ora actuala, numarul femeilor care se adreseaza medicilor specialisti pentru recoltarea unui frotiu Babes-Papanicolaou este destul de mic. De aceea, o actiune organizata, care sa implice mai multe specialitati medicale este salutara. In acest sens, pionul principal este medicul de familie, care are inscrisa in lista proprie un numar de paciente care pot fi invitate in screening in mod organizat si care cunoaste toate probleme lor de sanatate. Mobilizarea pacientelor conduce la posibilitatea recoltarii unui frotiu si citirea si interpretarea lui de catre specialisti in acest domeniu”, sustine Elena Bernad, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Clinicii de Obstetrica – Ginecologie „Bega” a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Anual, in Romania, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Aceasta patologie reprezinta o problema de sanatate publica cu importante costuri sociale avand in vedere incidenta crescuta, cancerul de col uterin fiind a doua cauza de mortalitate prin cancer in Romania.

Sesiuni de instruire privind desfasurarea Programului

Unitatea Regionala de Management Sud-Vest (URM-SV) va organiza si Sesiuni de Instruire legate de desfasurarea Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin.

„Este foarte important sa constientizam importanta participarii in program a tuturor medicilor de familie, a specialistilor de obstetrica-ginecologie, planning si specialisti in citologie, pentru sanatatea pacientelor noastre”, a mai adaugat Elena Bernad, coordonatorul URM-SV din cadrul Subprogramului National de Screening pentru Cancerul de Col.

Prima sesiune de instruire, care se adreseaza furnizorilor de servicii medicale din judetul Timis, va avea loc pe 5 septembrie, intre orele 13-15, in Amfiteatrul A al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara. De asemenea, vor mai fi organizate sesiuni si in celelalte unitati sanitare cu paturi care organizeaza screeningul in celelalte judete din regiune, dupa cum urmeaza:

  • 6 septembrie, intre orele 11-13, la Spitalul Municipal “A. Simionescu” Hunedoara
  • 6 septembrie, intre orele 15-17, la Spitalul de Urgenta Petrosani
  • 10 septembrie, intre orele 11-13, la Spitalul Judetean de Urgenta Resita
  • 11 septembrie, intre orele 13-15, la Spitalul Orasenesc Ineu.

 

Cu aceasta ocazie, se vor discuta aspecte legate de demararea in cele mai bune conditii a Programului in judetele vizate, si totodata vor fi impartite formularele FS1 pe baza carora se va desfasura screeningul.

Screeningul incepe si in regiunea de Nord-Vest

Tot la inceputul lunii septembrie actiunea de screening a cancerului de col uterin incepe si in regiunea din Nord-Vestul Romaniei, adica in judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Aici, screeningul este implementat prin intermediul Unitatii Regionale Metodologice NV (URM-IOCN), infiintata in cadrul Institutului Oncologic Cluj-Napoca si cooronata de prof.dr. Florian Alexandru Nicula.

"Restul regiunilor sunt in curs de organizare si vor incepe ulterior. Scopul programului este de a depista la aceste femei, acolo unde acestea exista, leziuni precursorii ale cancerului de col uteri aflate in evolutie spre cancere invazive. Tratamentul corect si la timp al acestora duce la prevenirea instalarii unui cancer incurabil, duce la salvarea vietii femeii respective si, daca testul se va practica la peste 80% din populatia feminina precizata poate duce la reducerea mortalitatii si chiar a incidentei bolii", explica prof.dr. Florian Alexandru Nicula, coordonatorul URM-IOCN.

Implementarea in regiunea NV a programului are la baza organizarea de retele de screening in fiecare judet, compuse din unitatea sanitara cu paturi de ginecologie si laborator propriu de anatomie patologica-citologie care organizeaza reteaua si centre de informare-consiliere la nivelul medicilor de familie, centre de recoltar a frotiurilor si alte laboratoare de anatomie patologica-citologie in afara laboratorului propriu al spitalului organizator.

Peste 200 de medici de familie clujeni, inscrisi in Program

In reteaua de screening a judetului Cluj, retea coordonata tot de IOCN, sunt inscrisi in prezent peste 200 de medici de familie. "Sunt peste 100 de cabinete medicale inscise pe lista centrelor de recoltare, fiind incluse toate cabinetele de ginecologie si planning familial din ambulatoriile integrate din toate spitalele din Cluj-Napoca si din toate orasele judetului si peste 50 de medici de familie din mediul rural si urban. O unitate mobila organizata de IOCN aflata in curs de autorizare la DSP Cluj va efectua prelevarea de frotiuri in mediul rural, acolo unde medicii de familie nu o vor face, asigurand astfel accesul egal la program pentru toate femeile judetului", a explicat prof. Nicula. 

...

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/A-inceput-screeningul-cancerului-de-col-uterin_-in-vestul-tarii_17579/

lauff lautf laurf