Imprimare

Avem o experienta de aproape 9 ani in telemedicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania are deja o experienta de aproape 9 ani in domeniul telemedicinei, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat. Primele proiecte pilot au fost demarate in anul 2003, iar in prezent se testeaza al treilea nod de conexiune la Iasi la care sunt conectate 30 de spitale din Moldova, informeaza Agerpres.

"Chiar acum testam al treilea nod care este la Iasi pentru finalizarea implementarii conexiunii intre Iasi si 30 de spitale din zona Moldovei. Romania a intrat in acest domeniu ca are ceva ce poate oferi. Din experienta pe care o au colegii si din Rusia si din celelalte tari membre NATO cred ca si noi vom castiga in plus si vom putea sa preluam anumite practici si proceduri in plus care sa ne aduca noua o valoare la sistemul pe care il avem deja. Din punct de vedere al prezentei in NATO, medical, Romania, deja din ce stiu eu cand a participat in teatrele de operatiuni, are paramedici si personal de la MApN instruit la niveul NATO ca altfel nu ar fi acolo sa lucreze. Exista pe interventie personal instruit la cerintele NATO", a explicat dr. Raed Arafat, la workshopul de cercetare "Catre o capabilitate multinationala in domeniul telemedicinei destinata furnizarii serviciilor medicale in cadrul raspunsului la dezastre si managementului crizelor".

Potrivit subsecretarului de stat in MS, in situatiile civile de calamitati sau dezastre se discuta despre folosirea platformei de stiinta pentru pace a NATO.

"Noi vorbim de folosirea telemedicinei in situatiile civile de calamitati si dezastre folosind platforma NATO si folosind platforma de stiinta pentru pace a NATO pentru a dezvolta un sistem international de telemedicina, pentru a facilita interventia la dezastre si la calamitati si in cadrul situatiilor de criza in favoarea cetatenilor simpli. Vorbim de aplicatii civile care sunt destinate oricarui om care este implicat intr-un dezastru, intr-o calamitate, care il izoleaza. Avem sistemul nostru", a declarat Arafat.

Arafat a precizat ca Romania se poate adapta repede in cazul unei calamitati, iar in cazul in care nu mai functioneaza comunicatiile terestre se poate apela la transmisiunile prin satelit prin centrele mobile deja existente: "Depinde de partea de telecomunicatii, dar si in aceasta situatie noi putem sa ne adaptam repede, avem sisteme de transmisiuni prin satelit. In cazul in care nu ar mai functiona telecomunicatiile terestre, apelam la transmisiunile prin satelit, prin centrele mobile de comanda pe care deja le avem in dotare o parte si ne permit sa facem transmisiuni pe acest gen".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Avem-o-experienta-de-aproape-9-ani-in-telemedicina_17581/

lauff lautf laurf