Imprimare

Jumatate din cazurile de cancer din Romania, depistate in stadii avansate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Mai bine de 50% dintre cazurile de cancer se depisteaza in Romania in stadii avansate. Tipurile de cancer cele mai intalnite nu sunt, in majoritatea cazurilor, si cele mai agresive, insa prezentarea tarzie la medic si gama restransa de medicamente disponibile in tara le reduc semnificativ sansele de supravietuire, relateaza evz.ro.

„Ultimele date disponibile, pentru anul 2009, arata ca in Romania se cheltuiesc 22 de euro/per capita, cea mai mica suma din UE, in timp ce media in UE este de 148 de euro/per capita”, sustine oncologul Angela Parau, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj-Napoca.

Zecile de medicamente descoperite in ultimii ani nu sunt disponibile romanilor bolnavi de cancer pentru ca lista de compensate care ar trebui sa le cuprinda nu a mai fost actualizata din 2008.

„Medicamentele au fost aprobate de comisiile de specialitate, au avize de la toate agentiile de medicamente, insa nu intra pe liste fiindca guvernantii spun ca nu au bani. Aceste noi medicamente au efect acolo unde cele clasice nu mai au. In Romania suntem acum in situatia in care pacientii sunt tratati in proportie de 80% cu medicamente generice si nici alea nu se gasesc mereu, mai ales cand e vorba despre tratamentele oncologice pentru copii”, explica Cezar Irimia, presedintele Federatiei Bolnavilor de Cancer din Romania.

Momentul in care lista de compensate ar putea sa fie actualizata este departe. „Modificarea listei se decide prin hotarare de guvern, in functie de bugetul disponibil. Din 2008, aceasta actualizare nu a putut fi facuta, sunt doar discutii in acest sens”, a precizat Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Pe de alta parte, numarul oncologilor, radiologilor si calitatea aparaturii disponibile pentru tratarea cancerului lasa de dorit: avem 270 de oncologi si 110 radiologi, un oncolog se ocupa anual de 2.140 de pacienti, iar lunar trebuie sa ingrijeasca 230 de pacienti cu felurite tipuri de cancere. Aparatura e invechita in multe locuri, iar programarile pentru analize sofisticate, cum ar fi scintigrafia, se intind pana in 2013.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Jumatate-din-cazurile-de-cancer-din-Romania_-depistate-in-stadii-avansate_17583/

lauff lautf laurf