Imprimare

Limfomul, o afectiune tratabila, dar prea putin cunoscuta de romani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Campania "Info Limfom" demarata de Asociatia Bolnavilor cu Limfom din Romania debuteaza in luna septembrie 2012, avand ca scop informarea si educarea publicului despre existenta, simptomele si incidenta cancerului limfatic. In Romania apar anual 1392 de cazuri noi de limfom non Hodgkin si 242 de cazuri noi de limfom Hodgkin.

Desi un registru national exista de doi ani de zile, acesta nu este in totalitate functional. Specialistii apreciaza ca el ar putea functiona la capacitate maxima in urmatorii doi, trei ani.

"Trebuie raportate in acest registru inclusiv cantitatile de medicamente de care beneficiaza pacientii. In mod normal, ar trebui sa existe cate o persoana in fiecare judet care sa se ocupe special de raportarea in acest registru. Toata lumea este constienta de importanta lui, insa realizarea registrului necesita personal, forta de munca si finantare, lucruri care lipsesc in prezent", a declarat prof. dr. Anca Lupu, managerul Spitalului Coltea din Bucuresti in cadrul unei conferinte de presa.

Trimiteri de la medicul de familie si cel specialist

Conform medicului, pacientii sunt introdusi in acest registru pe masura ce vin cu trimiteri fie de la medicul de familie, fie de la alti specialisti.

"Nu foarte multa lume stie ca limfom inseamna cancer limfatic. In ciuda faptului ca exista peste 1 milion de persoane care traiesc cu limfom, aproximativ 74% din populatia globului nu cunoaste faptul ca aceasta este o forma de cancer. Tesutul limfatic este cea mai importanta componenta a sistemului imunitar", a continuat prof. Anca Lupu.

Medicul hematolog a explicat ca in Romania nu avem un registru national de boli neoplastice, apreciind ca sunt cateva mii de pacienti afectati de astfel de boli. Totusi, spune managerul Spitalului Coltea, speranta de viata a acestora poate fi mare, variind de la cativa ani la cativa zeci de ani.

Limfomul, o afectiune greu de diagnosticat

Diagnosticul este dificil, intrucat semnele bolii sunt comune si cu alte afectiuni, astfel ca sunt necesare investigatii specifice. In ceea ce priveste modalitatile de tratament, 75-80% dintre pacientii diagnosticati sunt tratati cu radioterapie si chimioterapie.

"Un procent de 97% dintre pacienti au un raspuns pozitiv la radioterapie. Stagnarea este, din punct de vedere medical, un lucru pozitiv", spune Robert Chitan, director de promovare-dezvoltare la Gral Medical, insitutie care va oferi analize de laborator si consultatii de specialitate gratuite in perioada 15 septembrie - 1 octombrie prin parteneriatul incheiat cu Asociatia Bolnavilor cu Limfom, initiatorul campaniei.

"Ca in fiecare an, in luna septembrie ne unim eforturile pentru un scop nobil: informarea populatiei asupra importantei detectarii precoce a limfomului. Consideram ca este de datoria noastra sa aducem in atentia publicului larg faptul ca limfomul inseamna cancer limfatic", a declarat dr. Radu Niculescu, presedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfom.

Limfomul se afla in primele 10 cele mai frecvente afectiuni maligne in lume. In lume aproximativ 1 milion de persoane traiesc cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 200.000 persoane mor din cauza acestei boli. Limfomul Hodgkin poate afecta si persoane de varste tinere, insa apare mai frecvent in cazul celor trecuti de 55 de ani.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Limfomul_-o-afectiune-tratabila_-dar-prea-putin-cunoscuta-de-romani_17587/

lauff lautf laurf