Doar 5% din retetele medicale se fac electronic
La aproape doua luni de la introducere, doar 5% din prescriptii se fac electronic, informeaza zf.ro. In timp ce medicii de familie spun ca este nevoie de timp pentru ca acest sistem sa functioneze, farmacistii sustin ca birocratia nu s-a terminat deoarece trebuie sa faca si copii ale retetelor, iar de multe ori trebuie sa "urce" chiar ei in sistem reteta deoarce nu o pot identifica.
"Reteta electronica va functiona, dar trebuie rabdare. Au fost unele probleme, dar in timp se va aplica. Pe noi nici nu ne ajuta, dar nici nu ne incurca. Noi oricum introduceam in calculator medicamentele de ani de zile. Scopul ei este sa se urmareasca mai bine consumul de medicamente", sustine dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
In opinia farmacistilor, principala problema ramane faptul ca "serverul central" in care trebuie sa inregistreze aceste retete merge cu greutate si sunt zile in care nu functioneaza trei - patru ore.
"Poate ca lucrurile ar merge foarte repede, insa nu merge serverul Casei [...]. Poate dura si 10 minute eliberarea unei retete deoarece pe document sunt trecute DCI-urile (nu brandurile, n. red.), care automat selecteaza cel mai ieftin produs dintr-o clasa, dar sunt pacienti care nu vor cel mai ieftin produs. In acest caz pe spatele retetei trebuie sa semneze ca aceasta reprezinta optiunea lor, deci se pierde timp", a spus o farmacista independenta din Arges care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Ea a adaugat ca farmaciile trebuie sa faca si copii ale retetelor, deoarece una ramane la farmacie, iar cealalta merge la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
In cazul retetelor clasice, procesul de eliberare a retetelor dura in jur de 5-6 minute.
Pe de alta parte, reprezentantii Sensiblu, retea de peste 400 de farmacii, spun ca eliberarea retetei electronice nu presupune timpi suplimentari, iar la nivelul lantului au fost eliberate peste 10.000 de retete in noul sistem. Investitiile in dotari pentru eliberarea retetei electronice se ridica la aproximativ 50.000 de euro in cadrul Sensiblu.
Casa Nationala de Asigurari Sanatate a inregistrat pana pe 27 august un numar de 352.902 retete scrise online, cei mai "vrednici" medici prescriptori in acest nou sistem fiind cei din Bucuresti, Iasi, Brasov, Teleorman. La polul opus doctorii din alte retele sanitare care nu au scris nicio reteta electronica, potrivit Mediafax. Lunar se elibereaza aproximativ 3,4 milioane de retete, astfel ca cele 352.902 din sistemul electronic din cele aproape doua luni reprezinta 5%.
In perioada urmatoare ar trebui sa inceapa si distibutia cardului national de sanatate, iar utilizarea se va face de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de hotarare de guvern lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. in document nu se precizeaza data exacta la care va incepe efectiv distributia.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Doar-5_-din-retetele-medicale-se-fac-electronic_17595/