Iridologia, practicata la scara larga in Germania, dar privita cu scepticism in Romania
Parintele medicinei sustinea in lucrarile sale ca "ochii exprima starea de sanatate a trupului". "Cerceteaza irisul globului ocular, care seamana cu o harta, si vei afla multe lucruri despre starea de rau sau de bine a organismului", era sfatul lui Hipocrate catre invataceii sai.
Ochii exprima orice sentiment, orice traire a omului, ei ne spun daca suntem tristi, fericiti, daca suntem dezamagiti sau obositi. In plus, ochii ne pot spune si care este starea noastra de sanatate, iar metoda aceasta de diagnostic poarta numele de iridologie. Face parte din mijloacele medicinei complementare si, desi este vazuta cu scepticism, presupune doi ani de specializare dupa absolvirea unei facultati de medicina sau a Institutului de medicina alternativa.
Un medic convins de avantajele acestei metode de diagnostic, total neinvazive, este conf.dr. Simona Bostan, docent in cadrul Institutului Paracelsus din 2008. Medicul vine in Romania din anul 2009, pentru a prezenta metode performante si competitive.
"Cand am venit prima oara in Romania, s-a spus ca iridologia este o metoda de a ghici in ochi. De fapt, presupune foarte mult studiu si foarte multa practica. La inceput cand am profesat era foarte greu sa disting semnele, acum dupa 6.000 de pacienti diagnosticati pot spune ca altfel se vad lucrurile. Se presupune ca iridologia ne permite sa punem un diagnostic intr-un procent de 80-85%, considerandu-se ca exista un risc de 15%, unde exista pigmenti, anumite modificari care nu ne permit sa vedem zona respectiva", sustine conf.dr. Simona Bostan, reprezentant al Institutului german Paracelsus.
Irisul, considerat ecranul sistemului nervos
Iridologia este o stiinta care ajuta medicii calificati in acest doemniu sa diagnosticheze afectiuni, predispozitii, anumite modificari de structura ale unor organe sau tesuturi pe baza studiului fin, atent, al culorilor, semnelor topolabile si topostabile care sunt imprimate in irisul uman.
"Foarte multi medici care au urmat cursurile noastre au confirmat ca un anumit diagnostic pus prin intermediul RMN-ului poate fi regasit si in iris. Acesta ne ajuta, totodata, sa vedem de la o varsta frageda ce predispozitii avem. Bineinteles, apare si factorul genetic si atunci ne dam seama ce putem corecta in stilul de viata pentru a amana debutul afectiunii respective", a mai adaugat conf.dr. Simona Bostan.
Iridologii sustin ca irisul poate fi considerat o proiectie externa a creierului, adica ecranul sistemului nervos. Fiecare zona a irisului corespunde unui organ si ofera informatii concrete despre starea functionala a intregului organism.
"Irisii sunt foarte diferiti, chiar si la aceeasi persoana. Irisul drept ne furnizeaza informatii despre zona mostenita de la tata, iar cel stang ne spune mostenirea genetica de la mama. Irisul ne ajuta sa facem o fisa personalizata a pacinetului, in sensul ca nu tratam boala, ci tratam pacientul. Vedem reactia pacientului la tratament, putem sa stabilim ce terapii concorda cu irisul respectiv, avem cazuri in care am aflat cu 5-6 ani inaine de aparitia diferitelor afectiuni bolile la care anumiti pacienti sunt predispusi", explica medicul roman docent la Institutul Paracelsus.
Neincrederea in iridologie porneste din scoala
In ciuda faptului ca iridologia este o metoda de diagnosticare rapida si eficienta, intr-adevar este neconventionala, dar practicata de medici si naturopati din intreaga lume, la noi in tara specialistii sunt destul de rezervati. Cadrele medicale care practica medicina alopata privesc cu neincredere aceasta metoda de preventie.
"La inceput am fost foarte sceptica, asa cum sunt multi dintre colegii mei si multi dintre pacientii care ne trec pragul cabinetului, pentru ca in Romania, programa universitara nu include medicina alternitiva. Dupa ce am inceput sa studiez acest domeniu, am inteles ca iridologia se poate foarte bine combina cu medicina alopata. Eu imbin tratamentul clasic cu tratamentul fitoterapeutic, am rezultate foarte bune", explica dr. Elena Anghel, absolvent al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta si al Institutului german Paracelsus.
Si renumitul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi considera ca problema provine din faptul ca, in scoala, curricula de la medicina nu cuprinde si astfel de tehnici: "Sigur, pentru un medic care a terminat facultatea, dar care nu a studiat spre exemplu nutritia, alimentele, iridologia, homeopatia, tehnica diagnosticarii va fi cristalizata intr-un concept exclusiv al medicinei alopate. Este foarte greu ca, dupa ce ai terminat facultatea, sa te desprinzi din acest concept, care dupa mine, este chiar mecanicist, pentru ca adevarata abordare a sanatatii este una holistica".
In opinia prof. Mencinicopschi, medicina inseamna orice demers care poate sa ajute in preventia si in tratarea bolii si nu conteaza daca ii spunem alternativa, alopata, homeopata.
"Faptul ca prin acest diagnostic se vede predispozitia la anumite boli este un lucru foarte important, pentru ca predispozitia incurajeaza preventia, iar un mare medic spunea ca "un gram de preventie valoreaza mai mult decat o tona de tratament". Preventia este binevenita din toate punctele de vedere pentru ca se stie clar ca, odata ce te-ai imbolnavit, chiar daca te-ai vindecat nu vei mai capata statusul de sanatate pe care l-ai avut inainte de a te imbolnavi", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. Mencinicopschi.
...Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro