Imprimare

Ministerul Sanatatii din Moldova nu stie cati profesori trec testele medicale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei din Republica Moldova nu stiu cati dintre profesori au trecut testele medicale, indeosebi cele pentru depistarea virusului hepatitic C, anunta adevarul.ro.

"Nu avem astfel de date. Cert este ca profesorii sunt obligati sa efectueze controlul profilactic. Daca nu o fac, ramane in responsabilitatea lor", a declarat Stela Gheorgita, vicedirector al Centrului National de Sanatate Publica.

Spre exemplu, in aprilie 2012, peste 65 de copii dintr-o gradinita din Republica Moldova au fost infectati cu tuberculoza dupa ce educatoarea a ascuns ca este bolnava.

Fondul Global de combatere a SIDA, tuberculozei si malariei, principalul finantator extern pentru activitatile de prevenire, tratament si suport al pacientilor infectati de HIV/SIDA si TBC, a anuntat ca se retrage din Republica Moldova. Astfel, din anul 2014, Guvernul va trebui sa identifice surse proprii pentru acoperirea finantarii acestor programe.

Potrivit unor estimari, cheltuielile neacoperite pentru combaterea HIV vor fi in 2014 de 19,2 milioane de lei, iar in 2015 - de 38,2 milioane de lei. Pentru TBC, deficitul va fi de 9,4 milioane de lei in 2014 si, respectiv, 32,8 milioane de lei in 2015.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-din-Moldova-nu-stie-cati-profesori-trec-testele-medicale_17593/

lauff lautf laurf