Imprimare

Colonoscopia, regina diagnosticului in bolile intestinale inflamatorii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doi profesori renumiti, prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) si prof. dr. Adrian Goldis, presedintele Clubului Roman de Crohn si Colita Ulcerativa vor escalada cel mai inalt varf din Romania. Si nu o vor face singuri, ci alaturi de trei pacienti care sufera de boli intestinale inflamatorii. Echipa va pleca intr-un traseu de patru zile, in perioada 6-9 septembrie 2012, pentru a demonstra ca si pacientii cu boli autoimune pot avea o viata normala daca merg la medic si urmeaza tratamentul adecvat.

"Avem medicamente performante pentru stadiile incipiente de boala, iar medicatia la care avem acces previne aparitia cancerului colorectal. In plus, la ora actuala medicamentele respective sunt compensate. Practic, avem acces la cele mai moderne posibilitati de tratament. Problema care se pune este faptul ca unii pacienti nu au incredere in medicatie", a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, personalitate prezenta in sectiunea Vox Medici din PaginaMedicala.ro.

Potrivit medicului, bolile inflamatorii intestinale sunt dificile, cu un tratament sever, cu efecte adverse majore si cu un impact puternic asupra pacientilor pe toate planurile - medical, social, etc.

43% dintre pacienti, nevoiti sa lucreze de acasa sau part-time

"Controlul acestei patologii este foarte important. Stilul de viata occidental a venit peste noi si am luat din el doar ceea ce este rau. Spre exemplu, cancerul colorectal si-a marit frecventa de trei ori in ultimii trei ani, iar rectocolita este de doua ori mai frecventa decat boala Crohn. Asadar, ne confruntam cu tot mai multe cazuri de boli intestinale inflamatorii", a completat prof. Diculescu.

Un studiu realizat la nivel european a demonstrat ca in 2011, 7% dintre pacientii afectati de aceasta categorie de boli au intampinat dificultati in a-si mentine relatiile de cuplu sau de prietenie. Statisticile arata ca 43% dintre ei au fost nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau lucrand de acasa.

"Viata unui pacient cu boli inflamatorii intestinale se schimba complet si de aceea ei au nevoie ca cei din jurul lor - familia, colegii de serviciu, sa se informeze, sa ii inteleaga, sa fie alaturi de ei, mai ales in timpul crizelor", a declarat Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).

Diagnosticata cu rectocolita la doar 10 ani

"Totul incepe cu o negare", spune Razvan, unul dintre cei trei pacienti care vor escalada varful Moldoveanu. "In momentul in care afli ca ai o boala care nu se vindeca iti pierzi speranta. Cand am aflat de boala am inceput sa caut informatii pe internet si toate erau contradictorii. Chiar daca la inceput totul pare lipsit de speranta, odata ce ai alaturi echipa medicala si iei tratamentul ajungi, in final, sa ai o viata normala", a marturisit Razvan.

Medicii i-au pus Anei Maria diagnosticul de rectocolita la doar 10 ani. Desi au trecut mai bine de 16 ani de atunci, ii dau lacrimile cand isi aminteste de acea perioada, pe care o catalogheaza ca fiind "un cosmar care a trecut". Efectele bolii s-au facut resimtite in cazul ei, cu toate ca era doar un copil. S-a izolat de prieteni si nu intelegea ce i se intampla.

O mare problema, spune prof. dr. Diculescu, e faptul ca medicii nu sunt suficient de bine informati. "Medicilor nu le-a venit sa creada cand am spus ca exista copii de 10 ani care sufera de rectocolita. Numai in Cluj sunt 70 de astfel de cazuri. In primul rand, chiar si medicii pediatri ar trebui sa fie informati de bolile intestinale inflamatorii la copii. In al doilea rand, este esential ca medicii pregatiti din tara asta sa nu mai plece, sa le oferim un climat de speranta", a tinut sa precizeze prof. dr. Diculescu.

Tratamentul biologic, scump dar extrem de eficient

Vorbeste mult de echipa sa. De fapt, in opinia reputatului profesor, munca in echipa intr-o echipa complexa este vitala.

"La ora actuala, in Romania, in jur de 250 de pacienti primesc terapie biologica. Tratamentul pentru bolile autoimune este decontat de catre stat si este astfel dependent de la bugetul de sanatate alocat anual de autoritati. Din experienta vasta cu pacientii pot spune ca este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung si per ansamblu sa tratam un pacient de la inceput cu medicamente de noua generatie care ii imbunatatesc calitatea vietii, decat sa tratamen efectele adverse cauzate de tratamentul initial", a mentionat gastroenterologul.

Tocmai din motive financiare si costuri ridicate, protocolul in terapiile biologice este foarte clar stabilit.

In Romania sunt aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1.000 se regasesc in Registrele Nationale. La nivel international sunt 5 milioane de pacienti care sufera de boli intestinale inflamatorii. Ele afecteaza persoane cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani, cauzele nefiind insa cunoscute.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Colonoscopia_-_regina_-diagnosticului-in-bolile-intestinale-inflamatorii_17598/

lauff lautf laurf