Imprimare

Tratamentul ortodontic pastreaza dintii pe arcada, cu pana la 20 de ani mai mult

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii sustin ca imbunatatirea sanatatii dintilor poate insemna pentru multi adulti pastrarea lor pentru tot restul vietii. Studiile in domeniu arata ca, in urma unui tratament ortodontic, dintii raman cu pana la 20 de ani mai mult pe arcada.

Printre semnalele transmise de necesitatea unui tratament ortodontic se numara probleme cu ocluzia si masticatia, dureri in regiunea articulatiei temporo-mandibulare, muscarea repetata a obrajilor sau a limbii, disproportionalitatea dintilor sau a maxilarelor – unul fata de celalalt sau fata de marimea intregii fete.

"Fara tratament, multe probleme se pot agrava. Specialistii in ortodontie pot preveni, diagnostica si trata neregularitatile dentare si faciale", sustine dr. Raluca Pascu, specialist in ortodontie si ODF in cadrul unei clinici private de stomatologie din Capitala.

In functie de complexitatea cazului, tratamentul ortodontic poate dura intre un an si trei ani de tratament activ, la care se adauga si tratamentul de contentie.

“Prin tratamentul ortodontic se urmareste corectarea defectelor aparute la nivelul danturii, mai exact a dintilor malpozitionati, inghesuiti, care sunt dificil de curatat si mentinut intr-o stare perfecta de sanatate. De asemenea, tratamentul ortodontic poate fi aplicat si in cazul existentei unei ocluzii dentare defectuoase, care genereaza dificultati in masticatia alimentelor, in vorbire si reprezinta un stres suplimentar pentru tesuturile de sustinere a dintilor”, a mai adaugat dr. Raluca Pascu.

Sub 15% dintre adulti merg al ortodont

In ultimii ani, tratamentul ortodontic incepe sa se fie raspandit si in randul adultilor. O posibila explicatie o reprezinta progresele tehnologice in ortodontie, care au dus la aparitia unor aparate dentare sa fie mai usoare, mai putin deranjante si chiar foarte putin vizibile, deci mai acceptabile pentru adulti.

Cu toate acestea, un studiu realizat pe un esantion de 1.211 subiecti arata ca putin peste 10% (13,13%) dintre adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 17 si 25 de ani apeleaza la un medic ortodont. Din acest procent, aproximativ 70% sunt femei si doar 30% sunt barbati. Datele arata in continuare ca peste 50% dintre cei care merg la un medic ortodont sunt copii si tineri cu varste cuprinse intre trei si 16 ani.

Specialistii in ortodontie nu se ingrijesc doar de aspectul dintilor, ci incearca sa obtina o armonie faciala, a profilului, dintii reprezentand suportul obrajilor si al buzelor. Ei continua sa sustina importanta vizitelor regulate la stomatologul generalist, care in functie de cele observate, indruma pacientii catre specialistii in ortodontie, parodontologie, in protetica sau specialistii in implanturi dentare.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamentul-ortodontic-pastreaza-dintii-pe-arcada_-cu-pana-la-20-de-ani-mai-mult_17597/

lauff lautf laurf