Imprimare

MS a primit bani pentru implementarea telemedicinei in zonele rurale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a primit fonduri din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare pentru implementarea sistemului de telemedicina si telecomunicatii in domeniul asistentei medicale primare in zone rurale, izolate.

Acordul de finantare, in valoare de 422.786 de dolari, s-a semnat astazi la sediul Ambasadei USA de catre Duane Butcher, adjunctul sefului Misiunii Diplomatice SUA si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat MS.

“Finantarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care sa ne evidentieze imbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare in acest sens cu partea americana, mai avem un proiect pilot implementat in zona Deltei Dunarii, care functioneaza de cateva luni si prin care am facut legatura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judetean din Tulcea”, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Potrivit lui Arafat, implementarea unui astfel de sistem in Romania vine in favoarea cetateanului. Intrucat o mare parte a populatiei din Romania locuieste in zone in care ingrijirea medicala de specialitate nu este intotdeauna usor accesibila, implementarea unui sistem de telemedicina va creste accesul la servicii medicale de calitate pentru cei care au nevoie de ele.

Concret, romanii din zonele rurale, care constituie 50% din populatia tarii, au mare nevoie de acces la serviciile medicale.

"Aceasta finantare este incununarea a aproximativ 20 de ani de sustinere a sectorului de tehnologie a informatiei si comunicare din Romania de catre Agentia Americana pentru Dezvoltare", a spus Duane Butcher, diplomatul american.

Studiul de fezabilitate va fi efectuat de International Development and Technical Assistance si va include valoarea retelei existente de telemedicina din domeniul asistentei medicale de urgenta, precum si a proiectului-pilot de telemedicina din domeniul asistentei medicale primare implementata in acest an in Dobrogea. Mai exact, cercetarea va include o lista a cerintelor tehnice necesare unui sistem de telemedicina, rezultatele unei evaluari comparative cu alte sisteme de pe pietele similare, recomandari de intretinere si modernizare a centrelor, precum si un calendar si un plan detaliat al implementarii sistemului.

9 ani de experienta in telemedicina

Romania are o experienta de 9 ani in dezvoltarea sistemului de telemedicina. Sistemul actual priveste, in special, relatia dintre ambulantele de urgenta si spitale. Dupa Bucuresti si Targu Mures, in prezent, in sistemul sanitar se testeaza al treilea nod de telemedicina care este la Iasi si prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.

Totodata, exista peste 100 de spitale conectate la nivelul unitatilor de primire urgenta cu trei centre de receptie aflate in Iasi, Targu Mures si Bucuresti.

"Sprijinul Guvernului SUA in realizarea unei analize pertinente a sistemului de telemedicina din Romania si a nevoilor din acest domeniu de catre experti este mai mult decat binevenit si ne va ajuta in luarea unor decizii bazate pe fapte bine analizate in ce priveste strategia de dezvoltare a sistemelor de telemedicina din Romania", a precizat Arafat.

Acest sistem poate fi aplicat, insa, si cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de receptie a datelor medicale din spitalele judetene.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-a-primit-bani-pentru-implementarea-telemedicinei-in-zonele-rurale_17609/

lauff lautf laurf