Imprimare

Ziua Mondiala a Primului Ajutor, sarbatorita pe 8 septembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Crucea Rosie Romana marcheaza sambata, 8 septembrie, Ziua Mondiala a Primului Ajutor. Anul acesta, manifestarea are drept tema "Primul ajutor pentru populatia vulnerabila".

In opinia reprezentantilor Crucii Rosii, orice persoana poate invata sa acorde primul ajutor de baza si sa salveze vieti, punand accent pe capacitatea comunitatilor vulnerabile in acordarea primului ajutor.

Este nevoie de mult mai multe persoane care sa stie cum sa actioneze in momentul in care o persoana din jurul lor are nevoie de ajutor. Bineinteles, ca persoanele care pot acorda primul ajutor trebuie sa fie instruite sa procedeze in mod corect. In acest sens, Crucea Rosie Romana lanseaza un nou proiect: "Centre de prim ajutor in comunitati izolate". Initiativa are drept scop formarea si instruirea unor persoane din comunitati izolate pentru a putea acorda primul ajutor de baza in cazul unor urgente.

Prin acest proiect va fi identificata, intr-o prima etapa, in fiecare judet, o localitate unde accesul personalului specializat se face dificil, si unde vor fi instruite familii pentru a putea acorda primul ajutor de baza semenilor lor, urmand ca aria de implementare sa se extinda.

"Unii dintre noi sunt, independent de vointa lor, mai vulnerabili din punct de vedere al accesului la serviciile medicale. Insa, toti avem capacitatea de a invata sa acordam primul ajutor si sa salvam o viata. Credem cu tarie faptul ca acordarea primului ajutor trebuie sa fie accesibila tuturor, pentru ca acordat corect si la timp, poate salva o viata”, a declarat Mihaela Geoana, presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania.

Proiectul va fi lansat la Gala Crucii Rosii, care va avea loc duminica, 23 septembrie.

Totodata, Ziua Mondiala a Primului Ajutor va fi marcata prin organizarea de simulari ale interventiei in acordarea primului-ajutor de baza in cazul unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, in majoritatea filialelor de Cruce Rosie din tara.

In Bucuresti, va fi organizata Competitia Nationala de Prim Ajutor in complexul studentesc al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, la care vor participa echipaje ale filialelor de Cruce Rosie din cele opt euroregiuni.

Echipajele vor trece printr-o proba teoretica si mai multe probe practice, care vor simula acordarea primului- ajutor de baza in mai multe scenarii ale unor evenimente soldate cu victime. Dupa
amiaza, juriul va centraliza rezultatele, va desemna castigatorii si va avea loc festivitatea de premiere.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Mondiala-a-Primului-Ajutor_-sarbatorita-pe-8-septembrie_17612/

lauff lautf laurf