Imprimare

Prof. Diculescu si pacientii sai au cucerit varful Moldoveanu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie si cei doi pacienti cu boli inflamatorii intestinale implicati in proiectul Fagarasul Sperantei au atins varful Moldoveanu din Masivul Fagaras.

Expeditia, care a durat patru zile, a fost o provocare chiar si pentru echipa insotitoare, formata din oameni perfect sanatosi.

"Am urcat alaturi de pacienti pana la 2.544 metri. Pentru mine, ca om, a fost o lectie de viata. Mi-am amintit inca o data ca, daca ne propunem cu adevarat un tel, il putem atinge. De asemenea, medicul din mine a primit o noua confirmare, daca mai era nevoie, ca tratamentul adecvat poate face minuni. Medicamentele de noua generatie, biologice, ofera sansa la o viata normala pentru cei care sufera de Boala Crohn (BC) sau de Rectocolita ulcero hemoragica (RCUH). Mesajul meu pentru toti pacientii este: aveti incredere in medici, mergeti la control, nu ignorati simptomele, care pot fi usor confundate cu cele altor boli! Daca aveti un diagnostic corect si un tratament bun, veti putea duce o viata normala!", a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Pentru Ana Maria, o tanara de 29 de ani din Bucuresti si pentru Raul de 39 de ani din Brasov a fost insa o adevarata victorie.

"Expeditia pe varful Moldoveanu este un mesaj transmis tuturor celor care sufera de boli inflamatorii intestinale: eu am reusit sa inving boala, deci puteti si voi! Mergeti la medic, nu va ascundenti suferintele acasa si nu ignorati semnele bolii! Boala nu trece de la sine", a declarat Ana Maria.

43% dintre pacienti, nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca

Un studiu realizat la nivel european a demonstrat ca in 2011, 7% dintre pacientii afectati de aceasta categorie de boli au intampinat dificultati in a-si mentine relatiile de cuplu sau de prietenie. Statisticile arata ca 43% dintre ei au fost nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau lucrand de acasa.

"Viata unui pacient cu boli inflamatorii intestinale se schimba complet si de aceea ei au nevoie ca cei din jurul lor - familia, colegii de serviciu, sa se informeze, sa ii inteleaga, sa fie alaturi de ei, mai ales in timpul crizelor", a declarat Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).

In Romania sunt aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati cu bolile Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care 1.000 se regasesc in Registrele Nationale. La nivel international sunt 5 milioane de pacienti care sufera de boli intestinale inflamatorii. Ele afecteaza persoane cu varste cuprinse intre 10 si 40 de ani, cauzele nefiind insa cunoscute.

Autor: Claudia Spridon

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Diculescu-si-pacientii-sai-au-cucerit-varful-Moldoveanu_17623/

lauff lautf laurf