Imprimare

Caria ramane cea mai frecventa boala cronica. Dentistii indeamna romanii sa mearga la medic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Printre cele mai importante probleme de sanatate in Romania, care afecteaza in mare parte atat copiii, cat si adultii, se numara afectiunile cavitatii bucale. Vorbim de carii dentare, afectiuni parodontale si cancer bucal. Desi s-au inregistrat imbunatatiri semnificative in ultimii ani, cariile raman in continuare o problema majora, mai ales in grupurile socio-economice defavorizate.

Igiena orala de rutina nu reprezinta o practica comuna la noi in tara, iar romanii merg la medicul stomatolog numai in cazurile in care sunt deranjati de o anumita afectiune. Cum afectiunile orale pot fi usor de prevenit prin masuri simple si eficiente, cum ar fi un simplu consult stomatolog, specialistii fac apel la importanta realizarii acestuia de doua ori pe an.

"Toate afectiunile dentare isi gasesc o rezolvare mult mai buna daca problema este prevenita sau depistata intr-un stadiu cat mai incipient. Consideram ca este foarte important ca populatia sa constientizeze importanta vizitei regulate la medicul stomatolog. La controalele efectuate de catre medicul stomatolog trebuie urmarita si boala carioasa, si boala parodontala, si posibilele probleme de natura chirurgicala", sustine dr. Florin Lazarescu, director in cadrul Societatii de Stomatologie Estetica din Romania (SSER).

In opinia medicului stomatolog cu practica limitata in parodontologie, dr. Mihai Ghenadi, pacientii nu-si dau intodeauna seama de importanta igienei dentare si trebuie sa le fie amintit acest lucru in permanenta: "Boala parodontala este cauzata numai si numai de placa bacteriana. Bineinteles, mai exista si cauze favorizante, cum ar fi igiena orala, fumatul si, bineinteles, ereditatea".

Desi sistemul de asigurari prevede efectuarea controalelor periodice la medicul stomatolog, in realitate, lucrurile nu merg asa cum ar trebui. "Plafoanele care sunt acordate medicului stomatolog sunt foarte mici si sunt epuizate in primele zile ale lunii. Pe langa aceasta, si birocratia este destul de stufoasa si, din pacate, putine cabinete opteaza sa lucreze cu casa de asigurari", a explicat dr. Florin Lazarescu.

Periajul de seara, cel mai important

Medicii dentisti recomanda pacientilor lor sa se spele pe dinti dupa fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Dintre acestea, cel mai important se pare ca este periajul de seara, care trebuie facut cu gura deschisa, timp de minimum doua minute. Pe langa periaj, este recomandata si ata dentara, deoarece, sustin medicii, spatiile interdentare nu pot fi igienizate cu nicio periuta din lume.

In afara de periuta dentara si ata dentara, medicii recomanda si folosirea apei dentare, care trebuie si ea aleasa cu mare grija. "Apele de gura sunt de diferite concentratii de clorhexidina. De obicei, concentratia de 0,20% eu o folosesc numai la operatii sau la pacientii care au o boala parodontala foarte avansata pentru ca este foarte foarte puternica. La pacientii care nu au probleme cu placa dentara, de obicei, este bine sa recomandam o apa de gura cu o concentratie cat mai scazuta, care nu ingalbeneste si nu afecteaza dintii foarte mult", a mai adaugat dr. Mihai Ghenadi.

Campanii de informare, lansate de Ziua Mondiala a Sanatatii Orale

Anual, pe 12 septembrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Sanatatii Orale (ZMSO). Desi la nivel international, evenimentul a fost marcat pentru prima oara in anul 2008, la noi este sarbatorit abia din acest an. Una dintre campaniile de informare este cea lansata de catre SSER, in Capitala - „Fericirea se masoara in zambete sanatoase”. Astfel, miercuri, in Piata Unirii se vor face testari gratuite pentru depistarea cancerului oral, iar doritorii vor putea beneficia de consultatii gratuite pe toate durata lunii septembrie, in Clinica Trident.

"In cadrul acestei campanii a fost achizitionat un aparat care ne ajuta sa observam vascularizatia abundenta la nivelul cavitatii orale. Sigur, el nu are un diagnostic de precizie 100%, cancerul oral putand fi confirmat numai prin biosie, dar ne poate ridica un semn de intrebare. Practic, el vede daca exista o hipervascularizatie care indica o malignitate. Astfel, putem trimite pacientul la medicul specialist pentru confirmarea diagnosticului", a declarat dr. Florin Lazarescu.

Dispozitivul este unul destul de scump si, in opinia dr. Lazarescu, nu reprezinta o prioritate pentru toate cabinetele dentare.

Campania se desfasoara doar in Capitala. "Daca am fi implicat si parteneri din alte localitati, ar fi trebuit sa le punem la dispozitie aceasta aparatura si nu am fi avut aceasta posibilitate. Bineinteles, screeningul cancerului oral se poate face si prin examinarea clasica, prin solutii de contrast, dar ar mai necesita odata prezenta unui medic specialist chirurg. Nu trebuie sa privim acest aparat ca pe unul minune, el este un dispozitiv adjuvant, care ne ajuta in munca de zi cu zi. Mult mai important este ca oameni sa mearga regulat la medicul dentist", a mai adaugat dr. Lazarescu.

Totodata, anul acesta, Ziua Mondiala a Sanatatii Orale, este sarbatorita si de catre Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor printr-o masa rotunda. Se va lansa si campania "Zambeste Romania", parte integranta a Platformei Europene pentru o Sanatate Orala mai Buna, un proiect initiat de Parlamentul European.

Obiectivul campaniei este cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei cu privire la importanta sanatatii orale, prin realizarea unor programe de educatie si preventie a bolilor cauzate de o slaba igiena orala in Romania si comunicarea pasilor simpli pe care consumatorii ii pot urma pentru imbunatatirea sanatatii orale.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Caria-ramane-cea-mai-frecventa-boala-cronica.-Dentistii-indeamna-romanii-sa-mearga-la-medic_17625/

lauff lautf laurf