Aparatura din cele 67 de spitale inschise in 2011, inventariata si evaluata
Ministerul Sanatatii a inventariat si evaluat, din punct de vedere tehnic si al modului de pastrare, dispozitivele medicale aflate in cele 67 unitati sanitare care, incepand de anul trecut, nu mai sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate.
„Avem in jur de 400 aparate medicale de inalta performanta, ca de exemplu aparate de radiologie, ATI, ecografe, aparatura pentru salile de operatie, pentru laborator si fizioterapie. O parte au fost transferate la spitalele judetene de la aceste unitati”, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.
Potrivit ministrului, procesul de transfer al dipozitivelor medicale va continua in urmatoarea perioada. Acesta va fi realizat in functie de finalizarea si solutionarea analizelor pe care echipele Ministerului le efectueaza in aceasta perioada la unitatile sanitare pentru care autoritatile publice locale au solicitat reaorganizarea in centre multifunctionale de sanatate sau in unitati sanitare.
Controalele in spitale, demarate in luna mai
Reamintim ca la sfarsitul lunii mai, Ministerul Sanatatii a demarat o ampla actiune de verificare a unitatilor sanitare cu paturi, desfasurata in mai multe etape. In prima faza, dr. Cepoi anunta ca vor fi verificate 52 de spitale de urgenta judetene si din municipiul Bucuresti. Ulterior, urmau sa fie efectuate controale in spitalele propuse de catre Directiile de Sanatate Publica (DSP).
Anul trecut, pe 1 aprilie au fost inchise 67 de spitale. Multe dintre acestea sunt acum centre de permanenta, cu medici de familie, dar exista si unitati care inca asteapta avizele. Cateva dintre fostele spitale s-au transformat in camine de batrani, iar altele, putine, au ramas functionale prin decizii in instanta. Printre acestea din urma se numara spitalul Codlea din judetul Brasov si spitalul Comanesti din judetul Bacau.
Sunt si orase unde vechile spitale sunt cu lacatul pe usa, iar autoritatile le tin in "conservare" suportand costurile aferente in asteptarea unor avize pentru a le transforma in centre de permanenta sau camine de batrani. Exista si cateva cazuri in care spitalele au devenit substatii de Ambulanta.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro