Imprimare

Risc mare de dementa, la persoanele cu o glicemie foarte ridicata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Persoanele a caror glicemie depaseste cu mult nivelul normal ar putea avea un risc mai ridicat de a suferi de probleme mentale odata cu inaintarea in varsta. Printre afectiunile la risc se numara dementa si reducerea volumului creierului, arata un studiu realizat in Australia si citat de descopera.ro.

Cercetatorii de la Universitatea Nationala Australiana din Canberra spun ca studiul ar putea produce o adevarata revolutie in ceea ce priveste modul in care este definit diabetul si in intelegerea felului in care nivelul glicemiei afecteaza creierul.

Studiul a implicat 249 de persoane, cu varste cuprinse intre 60 si 64 de ani, care aveau glicemia in limitele normale, asa cum sunt acestea definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Participantilor le-au fost scanate creierele la inceputul cercetarii, dar si dupa o perioada de 4 ani. Rezultatele au fost corelate cu valorile glicemiei masurate in sangele recoltat dimineata, pe nemancate, exprimate in mmol/l (milimoli pe litru)

Cei care aveau glicemia mai aproape de valoarea maxima normala (6,1 mmol/l) aveau sanse mai mari sa sufere de o micsorare a volumului de substanta nervoasa in hipocamp si amigdala - doua arii cerebrale asociate cu memoria si capacitatile cognitive - in comparatie cu cei cu niveluri de glicemie mai mici.

O glicemie apropiata de valoarea maxima a nivelului normal duce la micsorarea creierului

Dupa ce au eliminat contributia altor factori, precum varsta, hipertensiunea, fumatul, consumul de alcool, cercetatorii au ajuns la concluzia ca glicemia apropiata de valoarea maxima considerata normala astazi contribuie la micsorarea creierului in proportie de 6-10%.

Nicolas Cherbuin, unul dintre autorii studiului, afirma ca mai multe alte studii au gasit corelatii intre diabet, pe de o parte, si micsorarea creierului si dementa, pe de alta parte, dar ca nu se stia daca o glicemie aflata aproape de valoarea maxima socotita normala poate avea asupra creierulu acelasi efect.

O valoare a glicemiei de 10.0 mmol/l (180 mg/dL) sau mai mare este criteriul pentru punerea diagnosticului de diabet, in vreme ce starea caracterizata prin valori de 6.1 mmol/l (110 mg/dL) este definita drept pre-diabet.

Rezultatele, adauga Nicolas Cherbuin, "sugereaza ca si in cazul persoanelor care nu au diabet, un nivel crescut al glicemiei poate avea totusi impact asupra creierului. Sunt necesare cercetari mai aprofundate, dar aceste descoperiri ne-ar putea determina sa reevaluam conceptul de glicemie normala si definitia diabetului".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Risc-mare-de-dementa_-la-persoanele-cu-o-glicemie-foarte-ridicata_17631/

lauff lautf laurf