Imprimare

MS scapa Institutul National de Expertiza Medicala de la suspendarea autorizatiei sanitare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM) inregistreaza un mare deficit de cadre medicale. Numarul posturilor ocupate cu personal de specialitate din sectiile clinice nu este corespunzator cu normativele de personal aprobate de Ministerul Sanatatii. Acest lucru poate duce la suspendarea autorizatiei sanitare de functionare a institutului.

Avand in vedere situatia delicata in care se afla institutia medicala, reprezentantii Ministerului Sanatatii au modificat Hotararea de Guvern nr. 849/2012 privind ocuparea posturilor vacantate dupa data de 1 ianuarie 2012. Drept urmare, INEMRCM va putea ocupa 50 de posturi de personal de specialitate medico-sanitar si auxiliar. In acest sens, Ministerul va redistribui necesarul de posturi din numarul total de posturi vacantate dupa 1 ianuarie 2012.

"Dupa data de 01.09.2012 competenta de aprobare revine ordonatorului principal de credite cu incadrarea in numarul de posturi vacantate ulterior acestei date la nivelul fiecarei unitati sanitare cu personalitate juridica", se arata in ordinul publicat in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii, rubrica Transparenta decizionala.

O singura persoana asigura asistenta medicala in weekend

In prezent, din cele 253 de posturi aprobate, sunt vacantate un numar de 72, dintre care 50 de posturi s-au vacantat dupa 1 ianuarie 2009. Concret, din cele 50 de posturi, 11 sunt de medic, 18 de asistenti medicali si 7 de personal auxiliar.

Deficitul accentuat de medici, psihologi, asistente medicale, infirmiere, registratori medicali afecteaza, in principal, examinarile de specialitate, activitatea comisiilor de avizare si control, investigatiile de laborator, activitatea in ture, activitatea de inregistrare, evidenta dosare si statistica. In plus, cresterea volumului de activitate si reducerea importanta a posturilor ocupate au dus la dificultati in asigurarea continuitatii activitatii si asigurarea dreptului la concediu de odihna al personalului existent. Angajatii se confrunta cu fenomenul supraincarcarii, fapt care poate avea consecinte directe asupra calitatii activitatii.

Rulajul mare al bolnavilor pe pat si dispozitia spatiala a sectiilor clinice (4 sectii dispuse pe 3 nivele, in 3 pavilioane) au condus la dificultati majore in ceea ce priveste organizarea programului in ture. Spre exemplu, asistenta medicala in cursul zilelor de sambata si duminica, precum si tura a II-a si a III-a, sunt asigurate de o singura persoana - asistenta medicala pe un corp de spital cu 3 nivele.

2 posturi vacantate in 2012

In cursul anului 2012, la INEMRCM s-au vacantat numai 2 posturi. Astfel, potrivit hotararii de Guvern, ar fi beneficiat de deblocarea a 2 posturi, numar total insuficient pentru ca unitatea sanitara sa rezolve problema deficitului de personal.

Activitatea de verificare a incadrarii in grad de invaliditate presupune pe langa expertiza medicala a capacitatii de munca a bolnavilor internati in institut si analiza dosarelor medicale in comisiile de avizare si control la solicitarea medicilor experti din teritoriu. De asemenea, sunt necesare si actiuni de control la nivelul serviciilor de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul caselor teritoriale de pensii.

12 septembrie, concurs pentru ocuparea a 2 posturi de medic

Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca organizeaza miercuri, 12 septembrie, concurs pentru ocuparea a doua posturi de medic. Este vorba despre un post medic specialist oftalmolog, cu jumatate de norma si un post medic specialist expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.

INEMRCM are o capacitate de 201 paturi, trei sectii clinice de expertiza medicala a capacitatii de munca, o sectie de recuperare medicala cu laboratorul de recuperare, medicina fizica si balneologie, ambulatoriu de specialitate cu cabinete de consultatii, laboratoare de analize medicale, de explorari functionale si de radiologie si imagistica medicala.

Activitatea medicala a INEMRCM de evaluare a capacitatii de munca este organizata pe sectii, laboratoare si compartimente, iar normarea personalului medical este conforma cu dispoitiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordinului ministrului sanatatii nr.1224/2010 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenta medicala spitaliceasca, precum si pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.778/2006 privind aprobarea normativelor de personal.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-scapa-Institutul-National-de-Expertiza-Medicala-de-la-suspendarea-autorizatiei-sanitare_17633/

lauff lautf laurf