Imprimare

Medicii oncologi clujeni recomanda camerele implantabile in chimioterapie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Folosirea camerelor implantabile in administrarea citostaticelor la pacientii diagnosticati cu cancer este foarte importanta, sustin medicii specialisti din Cluj-Napoca. Prin introducerea unui astfel de sistem se asigura un acces venos sigur si facil, care usureaza tratamentul pacientilor oncologici aflati intr-un program de chimioterapie si le ofera o imbunatatire a calitatii vietii.

Camerele implantabile reprezinta un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), care se monteaza sub piele in timpul unei interventii chirurgicale simple cu anestezie locala. Riscurile sunt minime, iar pacientul poate fi externat in aceeasi zi. Porturile sunt formate dintr-o camera conectata la un cateter venos central si se utilizeaza in cazul tratamentelor care presupun injectari frecvente, ce conduc in final la distrugerea venelor pacientilor.

„Chimioterapia este un tratament complex si dificil, ce poate afecta atat sistemul venos periferic, cat si pielea sau tesutul muscular al pacientilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin in intampinarea nevoilor celor ce urmeaza sedinte de chimioterapie, fiind o solutie prin care medicamentele sunt administrate rapid si eficient prin intermediul sistemului circulator, cu un minim de disconfort pentru pacient”, sustine dr. Adrian Udrea, din cadrul clinicii Medisprof din Cluj-Napoca.

Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile in oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasa a citostaticelor.

„Aceste camere montate subcutanat reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului, diminueaza riscul de infectie si tromboza venoasa, permitand distributia imediata a medicamentelor in sistemul venos central. Cu toate acestea, pot aparea mici complicatii postoperatorii imediate sau tardive legate de locul de implantare, tehnica utilizata si conditiile de intretinere”, explica dr. Bogdan Micu, medic chirurg cu experienta in montarea sistemelor de tip Port-a-Cath (PAC), absolvent al unor cursuri de specializare in Lille, Franta.

Specialistii sustin ca utilizarea acestor camere implantabile este recomandata, in special, in cazul pacientilor care necesita programe de chimioterapie pe termen lung. Pe langa riscul diminuat de infectie, exista si alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacientii ce nu au un sistem de vene ponuntat si reduce disconfortul si durerile cauzate de punctionarile repetate ale vaselor sangvine.

„Cunoastem cat de problematica este administrarea citostaticelor si ce efecte poate avea aceasta terapie. De aceea, clinica Medisprof ofera pacientilor sai, pe langa metodele clasice, posibilitatea de administrare a chimioterapiei pe camere implantabile, procedura fiind realizata sub stricta supraveghere a unor medici cu experienta in aplicarea acestui tratament”, a mai adaugat dr. Adrian Udrea.

Autor: Mirabela Viasu

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-oncologi-clujeni-recomanda-camerele-implantabile-in-chimioterapie_17636/

lauff lautf laurf